Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť Vytlačiť stránku / Print page

Základné informácie o výbore

 

Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť prerokúva najmä:

a) zásady a návrhy zákonov z oblasti obrany, zabezpečenia výstavby a činnosti ozbrojených síl, vnútorného poriadku a bezpečnosti, civilnej ochrany, štátnych hmotných rezerv, hasičského a záchranného zboru. Pripravuje k nim stanoviská a uznesenia.
b) návrhy medzinárodných zmlúv týkajúcich sa spolupráce v oblasti obrany, ozbrojených síl, vnútorného poriadku a bezpečnosti, civilnej ochrany a pripravuje k nim stanoviská a uznesenia,
c) návrhy koncepcie činnosti a organizácie ozbrojených síl, bezpečnosti (policajného zboru) civilnej ochrany, hasičského a záchranného zboru. Sleduje ich realizáciu a pripravuje k nim stanoviská a uznesenia, zúčastňuje sa na ich rozpracovaní a realizácii,
d) zásadné otázky stavu a vývoja ozbrojených síl, bezpečnosti štátu, bezpečnostnej situácie, kriminality, stavu pripravenosti civilnej ochrany, štátnych hmotných rezerv, hasičského a záchranného zboru. Informácie a ďalšie správy, ktoré si priebežne vyžiada.
e) podnety Ministerstva obrany SR a Ministerstva vnútra SR a ďalších orgánov Slovenskej republiky na zvýšenie účinnosti ochrany bezpečnosti štátu, bezpečnosti a ochrany osôb, majetku a verejného poriadku.
f) priebežné čerpanie rozpočtu, rozpočtovej kapitoly Ministerstva obrany SR, Ministerstva vnútra SR a Správy štátnych hmotných rezerv SR.

Výbor požaduje od Ministerstva obrany SR a Ministerstva vnútra SR, Správy štátnych hmotných rezerv SR, rozpracovanie Programového vyhlásenia vlády SR na podmienky ich činnosti vo forme konkrétnych a termínovaných úloh a zabezpečuje priebežnú kontrolu ich plnenia.

Výbor vykonáva kontrolu nad dodržiavaním zákonnosti činnosti Ministerstva obrany SR, ozbrojených síl SR, Ministerstva vnútra SR, Policajného zboru SR a Správy štátnych hmotných rezerv SR. Prerokúva návrhy, podnety a sťažnosti občanov a organizácií na ich činnosti, ako aj na činnosť orgánov civilnej ochrany, ktoré došli Národnej rade SR. Ak Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť zistí porušenie zákonnosti v ich činnosti, je oprávnený požiadať ministra obrany SR a ministra vnútra SR, aby bez meškania urobil nápravu.

 

[viac...]
 
Tel. 5972 1225
Email: vob@nrsr.sk
Otvorí sa v novom okneĎalšie dokumenty

Zoznam členov

Gašpar, Tibor
Gašpar, Tibor (SMER - SD) predseda
Grendel, Gábor
Grendel, Gábor (SLOVENSKO) podpredseda
Migaľ, Samuel
Migaľ, Samuel (HLAS - SD) podpredseda
Bartek, Michal
Bartek, Michal (HLAS - SD) člen
Bihariová, Irena
Bihariová, Irena (PS) členka
Demečko, Dávid
Demečko, Dávid (HLAS - SD) člen
Krúpa, Juraj
Krúpa, Juraj (SaS) člen
Ševčík, Ivan
Ševčík, Ivan (SNS) člen
Šuca, Peter
Šuca, Peter (SMER - SD) člen
Turčanová, Andrea
Turčanová, Andrea (KDH) členka
Saloň, Marián
Saloň, Marián (SMER - SD) overovateľ
Spišiak, Jaroslav
Spišiak, Jaroslav (PS) overovateľ
Grendel, Gábor
Grendel, Gábor (SLOVENSKO) náhradný overovateľ

Deň v parlamente

<- ->
Kalendár zobrazí schôdze výborov pre daný deň.