Stála delegácia NR SR v Parlamentnom zhromaždení NATO Vytlačiť stránku / Print page

 

NATO (North Atlantic Treaty Organization - Severoatlantická aliancia) je transatlantické zoskupenie založené zmluvou o kolektívnej sebaobrane podľa článku 51 Charty OSN. Severoatlantická aliancia vznikla 4.apríla 1949 vo Washingtone podpisom dohody zástupcami 12 krajín. Sídlom NATO je od roku 1967 hlavné mesto Belgicka Brusel. Parlamentné zhromaždenie NATO vzniklo v roku 1955 a slúži ako konzultatívna medzi-parlamentná organizácia pre Severoatlantickú alianciu. Združuje 257 poslancov 28 parlamentov členských krajín NATO, delegátov 14 asociovaných krajín, Európskeho parlamentu, 4 regionálnych partnerov a stredomorských asociovaných členov, ako aj parlamentných pozorovateľov zo 7 krajín a 3 medziparlamentných zhromaždení. Hoci Parlamentné zhromaždenie NATO je od NATO nezávislým orgánom, nadviazalo s ním v priebehu uplynulých rokov veľmi úzke a účinné pracovné vzťahy a prostredníctvom poslancov členských krajín Aliancie prispieva k väčšej transparentnosti NATO politík a napomáha budovať ich parlamentnú a verejnú podporu.

Od ukončenia Studenej vojny PZ NATO nadobudlo nové úlohy integrovaním do svojej činnosti parlamentárov krajín Strednej a Východnej Európy, ktoré prejavili záujem o užšiu asociáciu s NATO. Táto integrácia zahŕňala politickú i praktickú asistenciu krajinám a prispela k upevneniu parlamentnej demokracie naprieč Euro-Atlantickým regiónom a tým aj k naplneniu a posilneniu NATO programov pre partnerstvo a spoluprácu.

Delegácia Národnej rady Slovenskej republiky v Parlamentnom zhromaždení NATO je zložená z 5 členov a 5 náhradníkov z radu poslancov NRSR.

Viac informácií o NATO a Parlamentnom zhromaždení NATO nájdete na www.nato.int, resp. www.nato-pa.int.

 

Kontakt:Silvia Gáberová, Odbor zahraničných vzťahov a protokolu Kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky
Tel.+ 421 2 5972 2301
Email:silvia.gaberova@nrsr.sk

 

Zoznam členov

Valášek, Tomáš
Valášek, Tomáš (Klub PS) vedúci
Krúpa, Juraj
Krúpa, Juraj (Klub SaS) člen
Lučanský, Adam
Lučanský, Adam (Klub SNS) člen
Migaľ, Samuel
Migaľ, Samuel (Klub HLAS - SD) člen
Plevíková, Zuzana
Plevíková, Zuzana (Klub SMER - SD) členka
Demečko, Dávid
Demečko, Dávid (Klub HLAS - SD) náhradník
Farkašovský, Karol
Farkašovský, Karol (Klub SNS) náhradník
Grendel, Gábor
Grendel, Gábor (Klub SLOVENSKO) náhradník
Kolíková, Mária
Kolíková, Mária (Klub SaS) náhradníčka
Saloň, Marián
Saloň, Marián (Klub SMER - SD) náhradník

Deň v parlamente

<- ->