DÔVODOVÁ SPRÁVAA.Všeobecná časť
Poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Martina Bajo Holečková predkladá na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky návrh zákona, ktorým sa mení zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov.
Cieľom predkladanej zmeny je umožniť pacientom s celiakiou prístup k cenovo dostupnejším bezlepkovým viacdruhovým múkam, ktoré sú nevyhnutné pre ich každodenný život. Podľa nedávno prijatého zákona došlo k zníženiu DPH na jednodruhové bezlekové múky teda výhradne múku, ktorá je zložená len z kukurice alebo z ryže. Práve viacdruhové múky sú v praktickom živote využívané v dennodennom živote celiatikov. Pre celiatikov pšenica a raž predstavujú zdravotné riziko, a preto musia sa spoliehať na alternatívne múky. Práve zmesové múky tvoria základ ich stravovania, no ich ceny sú často oveľa vyššie v porovnaní s bežnými obilninovými produktmi.
V návrhu zákona sa preto navrhuje zaviesť zníženú sadzbu dane z pridanej hodnoty vo výške 5 % zo základu dane na položku „1901 20 00–Zmesi a cestá na prípravu pekárskeho tovaru položky 1905 “. Táto kategória zahŕňa zmesové múky, ktoré sú vhodné pre výrobu domácich výrobkov ako chlieb, pečivo, múčniky či koláče.
Táto úprava predstavuje konkrétny krok na podporu zdravotne znevýhodnených osôb, ktoré nemajú možnosť alternatívy v rámci svojej diéty. Zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty na bezlepkové múky zníži náklady na prípravu jedál v domácom prostredí, čím sa zmierni finančná záťaž týchto pacientov a ich rodín.
Navrhovaná legislatívna zmena je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi Slovenskej republiky, ako aj právom Európskej únie.
Návrh zákona nepredpokladá zásadné vplyvy na rozpočet verejnej správy. Nebude mať výrazný vplyv na podnikateľské prostredie, životné prostredie, služby verejnej správy pre občana, informatizáciu spoločnosti, ani na manželstvo, rodičovstvo a rodinu. Návrh zákona predpokladá pozitívne sociálne vplyvy, predovšetkým pre pacientov s celiakiou a ich rodiny.
B.Osobitná časť
K čl. I
Navrhuje sa do prílohy č. 7 doplniť nový číselný kód Spoločného colného sadzobníka „1901 20 00–Zmesi a cestá na prípravu pekárskeho tovaru položky 1905“. Týmto opatrením sa zabezpečí vyššia dostupnosť viacdruhových bezlepkových múk pre osoby s intoleranciou a alergiou na lepok.