DÔVODOVÁ SPRÁVAA.Všeobecná časť
Poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Oskar Dvořák a poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Veronika Veslárová a Martina Bajo Holečková predkladajú na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky návrh zákona, ktorým sa mení zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov.
Navrhovaná zmena má za cieľ uľahčiť pacientom s celiakiou prístup k cenovo dostupnejším bezlepkovým potravinám a surovinám. Cena týchto potravín a surovín je totiž na úrovni dvojnásobku až trojnásobku v porovnaní s cenou bežnej múky či pečiva. V tejto súvislosti je potrebné uviesť, že s účinnosťou od 1. októbra 2024 štát uhrádza na lekársky predpis pacientom s diagnostikovanou celiakiou bezlepkové suroviny vo väčšom množstve, ale na úkor množstva bezlepkových hotových potravín. Hoci Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky odôvodňuje návrh ako efektívnejší a bezpečnejší spôsob prípravy potravín z čerstvých surovín v domácom prostredí, v skutočnosti toto opatrenie celiatikom ich stravovanie iba komplikuje.
Navrhovaná zmena zaviesť zníženú sadzbu z pridanej hodnoty vo výške 5 % zo základu dane na vybrané potraviny vhodné pre celiatikov je v tomto kontexte ešte naliehavejšia, keďže pre celiatikov ide o základnú potravinu bez možnosti alternatívy. Uplatňovanie zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty vo výške 5 % zo základu dane sa preto navrhuje pri položke „1905- Chlieb, sladké pečivo, koláče, sušienky a ostatné pekárske výrobky, tiež obsahujúce kakao; hostie, prázdne oblátky druhu vhodného na farmaceutické účely, oblátky na pečenie, ryžový papier a podobné výrobky“, ak sú tieto potraviny bezlepkovou potravinou definovanou v § 121 ods. 15 zákona č. 362/2011 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Zároveň sa navrhuje uplatňovať zníženú sadzbu dane z pridanej hodnoty vo výške 5 % zo základu dane aj na položku „1102 – Múky z obilnín iných ako z pšenice alebo zo súraže“, keďže do tejto kategórie patrí napr. aj múka z kukurice a múka z ryže, ktoré sú vhodné pre pacientov s diagnostikovanou celiakiou.
Predkladaný návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi Slovenskej republiky, nálezmi Ústavného súdu Slovenskej republiky, medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentami, ktorými je Slovenská republika viazaná, ako aj v súlade s právom Európskej únie.
Návrh zákona nepredpokladá zásadné vplyvy na rozpočet verejnej správy, nebude mať vplyvy na podnikateľské prostredie, vplyvy na životné prostredie, vplyvy na služby verejnej správy pre občana, vplyvy na informatizáciu spoločnosti ani vplyvy na manželstvo, rodičovstvo a rodinu. Návrh zákona predpokladá pozitívne sociálny vplyvy.