B. Osobitná časťK čl. I
K bodu 1
Navrhuje sa podrobnejšie upraviť jeden z možných spôsobov a cieľov združovania sa prvovýrobcov a výrobcov primárnych poľnohospodárskych produktov a potravín, spracovateľov primárnych poľnohospodárskych produktov a potravín a ich dodávania v tzv. krátkom obchodnom reťazci. Pôjde o odbytové združenie vykonávajúce podnikateľskú činnosť; najvhodnejšou formou bude zrejme družstvo. Ide o jeden z možných spôsobov kooperácie na stupňoch výroby, spracovania a obchodu, ktoré sú možné aj v súčasnosti. Je však potrebné podrobnejšie špecifikovať ciele a obsah tohto združovania, ktorého účelom má byť dosahovanie verejného záujmu.
Verejným záujmom, ktorého dosahovanie sa umožní návrhom zákona, je potravinová bezpečnosť a znižovanie emisií CO2. Návrh zákona sám síce nemá priamy vplyv na uvedené javy, avšak umožňuje na báze podnikateľského združovania sa vytváranie krátkeho odbytového reťazca zloženého s veľmi malého počtu stupňov výroby, spracovania a dodávania potravín a poľnohospodárskych produktov. Motivácia výrobcov a spracovateľov vytvárať také združenia môže mať formu poskytnutia štátnej pomoci najmä na podporu poľnohospodárstva, ktorá sa predpokladá už v roku 2023.
Verejný záujem na potravinovej bezpečnosti sa upraveným spôsobom združovania pri dodávaní potravín a poľnohospodárskych produktov umožní dosahovať tým, že
-umožní zachovať relatívne nízku cenu dodávaných tovarov v dôsledku nízkej marže generovanej len veľmi malým počtom stupňov výroby, spracovania a dodávania, pričom dodávateľom bude samotné odbytové združenie,
-prispeje k znižovaniu počtu tzv. potravinových púští, t. j. zvýši dostupnosť zásobenia potravinami a poľnohospodárskymi produktmi,
-umožní stabilizáciu výrobno-spracovateľsko-dodávateľských vzťahov v menších skupinách orientovaných sektorovo, napríklad v oblasti zeleninárstva, ovocinárstva, obilninárstva,, mlynárenského sektora a pekárstva a pod.,
-zahrnie do tejto sústavy aj charitatívne organizácie, ktoré okrem iného prispievajú k predchádzaniu plytvaniu potravinami.
Verejný záujem na znižovaní emisií CO2 sa upraveným spôsobom združovania sa pri dodávaní potravín a poľnohospodárskych produktov umožní dosahovať tým, že
-umožní skracovať v tomto vzťahu tzv. uhlíkovú stopu redukciou stupňov výroby, spracovania a dodávania len na veľmi malý počet, čím sa redukujú predovšetkým emisie CO2 v oblasti prepravy a skladovania potravín a poľnohospodárskych produktov,
-jedným z cieľov tohto združovania má byť aj zabezpečovanie odbytu nepotravinárskej biomasy a biologicky rozložiteľného odpadu s cieľom ich sekundárneho zhodnotenia, zužitkovania a použitia (okrem iného aj ako zdroja energie), ktoré budú pochádzať
•jednak z aktivít účastníkov krátkeho odbytového reťazca pri výrobe a spracovaní potravín a poľnohospodárskych produktov,
•jednak v opačnom smere od konečných spotrebiteľov dodávaných potravín a potravinárskych produktov.
Dosahovanie uvedených verejných záujmov je akútnou požiadavkou vyplývajúcou zo súčasnej eskalujúcej energetickej krízy (niekoľkonásobný medziročný nárast cien energií) a z nej vyplývajúceho nárastu ceny potravín a poľnohospodárskych produktov (medzimesačný nárast cien niektorých druhov potravín sa pohybuje v rádoch percent, medziročný nárast cien pekárenských potravín sa pohybuje v rádoch desiatok percent, pri