Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet
Príloha k uzn. č. 403
112. schôdza
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh
k návrhu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Milana VETRÁKA na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 530/2011 Z. z. o spotrebnej dani z alkoholických nápojov v znení neskorších predpisov (tlač 1182)
Do návrhu zákona sa vkladá nový čl. I, ktorý znie:
„Čl. I
Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení zákona č. 350/2004 Z. z., zákona č. 651/2004 Z. z., zákona č. 340/2005 Z. z., zákona č. 523/2005 Z. z., zákona č. 656/2006 Z. z., zákona č. 215/2007 Z. z., zákona č. 593/2007 Z. z., zákona č. 378/2008 Z. z., zákona č. 465/2008 Z. z., zákona č. 83/2009 Z. z., zákona č. 258/2009 Z. z., zákona č. 471/2009 Z. z., zákona č. 563/2009 Z. z., zákona č. 83/2010 Z. z., zákona č. 490/2010 Z. z., zákona č. 331/2011 Z. z., zákona č. 406/2011 Z. z., zákona č. 246/2012 Z. z., zákona č. 440/2012 Z. z., zákona č. 360/2013 Z. z., zákona č. 218/2014 Z. z., zákona č. 268/2015 Z. z., zákona č. 360/2015 Z. z., zákona č. 297/2016 Z. z., zákona č. 298/2016 Z. z., zákona č. 334/2017 Z. z., zákona č. 112/2018 Z. z., zákona č. 323/2018 Z. z., zákona č. 368/2018 Z. z., zákona č. 369/2018 Z. z., zákona č. 317/2019 Z. z., zákona č. 318/2019 Z. z., zákona č. 368/2019 Z. z., zákona č. 344/2020 Z. z., zákona č. 186/2021 Z. z., zákona č. 346/2021 Z. z., zákona č. 408/2021 Z. z. a zákona č. 222/2022 Z. z. sa dopĺňa takto:
Príloha č. 7a „Zoznam služieb so zníženou sadzbou dane“ sa dopĺňa novou položkou, ktorá znie:
„
Služby spojené s podávaním jedál a nápojov “.
Novovložený čl. I nadobúda účinnosť 1. januára 2023, čo sa premietne do článku upravujúceho účinnosť.
Doterajšie články sa primerane preznačia. Vloženie nového článku sa premietne do názvu zákona.
Predložený návrh zákona od 1.1.2023 trvalo znižuje sadzbu dane z pridanej hodnoty na úroveň 10% pre tieto služby. Gastronomické odvetvie bolo jedným z odvetví najviac zasiahnutých pandémiou COVID19. Reštaurácie, jedálne a pohostinstvá museli byť dlhodobo zatvorené a i počas lepších období mohli fungovať len v obmedzenom režime. V prvej vlne pandémie, počas marca a apríla 2020, ukazoval vývoj tržieb stravovacích zariadení zaznamenaných v eKase prepad o vyše 80%. Obmedzenia pohybu obyvateľstva z októbra spôsobili ďalší prepad tržieb cez eKasu až o 70%. Tretia vlna pandémie a obmedzenia zavedené v druhej polovici roka 2021, gastro prevádzky de facto zatvorili. Podnikatelia v gastronómií stále čelia kríze i hrozbe núteného ukončenia podnikania. Zároveň sa prevádzkam zvýšili náklady spojené s dodržiavaním hygienických nariadení. V podstate bezprostredne po zlepšení epidemiologickej situácie, čelia prevádzky novej sérii problémov, ktorých spoločným menovateľom je inflácia.