Stránka 1 / 16
(Návrh)
Vyhláška
Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovujú ukazovatele a limitné hodnoty kvality pitnej vody a kvality teplej vody,
postup pri monitorovaní pitnej vody, manažmente rizík systému zásobovania pitnou vodou a manažmente rizík domových rozvodných systémov a rozsah informácií poskytovaných dodávateľom pitnej vody zásobovaným obyvateľom.
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky podľa § 62 písm. w) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. .../2022 (ďalej len „zákon“) ustanovuje:
§
1
Táto
vyhláška
upravuje
a)ukazovatele kvality pitnej vody a ich limitné hodnoty
b)požiadavky na monitorovanie pitnej vody a programy monitorovania,
c)zásady manažmentu rizík a postup pri jeho vypracovaní,
d)monitorovanie systému zásobovania pitnou vodou v programe monitorovania,
e)monitorovanie domového rozvodného systému v programe monitorovania a vymedzenie priorotných priestorov
f)metódy odberu a analýzy pitnej vody vrátane ich špecifikácií,
g)ukazovatele kvality teplej vody a ich limitné hodnoty,
h)rozsah a spôsob poskytovania informácií poskytovaných obyvateľom dodávateľom pitnej vody.
§ 2
Ukazovatele
kvality
pitnej
vody
a
ich
limitné
hodnoty
(1)
Ukazovatele kvality pitnej vody a limitné hodnoty ukazovateľov kvality pitnej vody uvedené v prílohe č.
1.
Ukazovatele,
ustanovené
medznými
hodnotami
sa
vyšetrujú
na
účely
kontroly
systému
zásobovania
pitnou
vodou
a
na
určenie
vhodných
opatrení
pri
nevyhovujúcej
kvalite
pitnej
vody.
Prekročenie
ukazovateľa,
ustanovených
medznou
hodnotou
vylučuje
pitnú
vodu
z
používania
na
pitné
účely,
ak
predstavuje
riziko
ohrozenia
zdravia.
(2)
Ukazovatele
kvality
pitnej
vody
sa
musia
dodržať
a)
pri odbere z rozvodnej vodovodnej siete v priestore alebo objekte, kde vyteká z vodovodného
kohútika
a
používa
sa
na
pitné
účely,
b)
pri odbere zo zdroja využívaného na zásobovanie pitnou vodou v mieste, kde sa voda používa ako pitná voda
,
c)pri náhradnom zásobovaní z cisterny v mieste jej odberu na používanie na pitné účely,
d)pri spotrebiteľskom
balení
v mieste plnenia pitnej vody do obalov,
e)v mieste používania pitnej vody v potravinárskom
podniku.
1
)
1) Čl. 3 bod 2 nariadenia (ES) č. 178/2002 Európskeho parlamentu a Rady z 28. januára 2002, ktorým sa ustanovujú všeobecné zásady a požiadavky potravinového práva, zriaďuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a stanovujú postupy v záležitostiach bezpečnosti potravín (Ú. v. EÚ L 031, 1.12.2002).
Stránka 2 / 16
§
3
M
onitorovanie pitnej vody
(1)Monitorovania kvality pitnej vody zahŕňa monitorovanie:
a)systému zásobovania pitnou vodou,
b)domových rozvodných systémov,
c)látok a zlúčením podľa aktuálneho zoznamu sledovaných látok alebo zlúčenín2)
d)monitorovania na účely identifikovanie nebezpečenstiev a nebezpečných udalostí.
(2)Monitorovanie podľa odseku 3 prebieha podľa programov monitorovania, ktoré určujú početnosť odberov vzoriek na kontrolu kvality pitnej vody a rozsah analýz kvality pitnej vody.
(3)Monitorovanie pitnej vody sa vykonáva pre konkrétne systémy dodávania pitnej vody a zohľadňuje výsledky manažmentu rizík v súvislosti s plochami povodia pre miesta odberu a výsledky manažmentu rizík systému zásobovania. Monitorovanie sa vykonáva podľa programu monitorovania odberom reprezentatívnych vzoriek počas celého roka.
(4)Programy monitorovania musia byť vytvorené tak, aby
a) poskytli informácie o kvalite pitnej vody na preukázanie jej zdravotnej bezpečnosti a potvrdili ju v miestach podľa § 2 odsek 2,
b) overili účinnosť opatrení zavedených v celom vodárenskom dodávateľskom reťazci,
c) určovali najvhodnejšie prostriedky na zmiernenie rizika pre ľudské zdravie
(5)Monitorovanie sa vykonáva
a)odbermi a analýzami bodových vzoriek vody,
b)meranami zaznamenanými priebežným procesom alebo
c)kombináciou monitorovania podľa písmien a) a b).
§ 4
Manažment rizík systému zásobovania pitnou vodou
(1)
Manažment
rizík
systému
zásobovania
pitnou
vodou
je
dokument,
ktorý
sa
skladá
z
jednotlivých
manažmentov
rizík
pre
tri
subsystémy:
a)
vodárenský
zdroj
b)
úpravňu
vody
c)
rozvodnú
vodovodnú
sieť
(2)
Manažment
rizik
systému
zásobovania
pitnou
vodou
sa
vypracuje
postupnými
krokmi
podľa
prílohy
č.
2
pre
každú
zásobovanú
oblasť
samostatne.
Ak
zásobovaná
oblast
viacerých
dodávateľov
pitnej
vody,
manažment
rizik
systému
zásobovania
pitnou
vodou
sa
vypracuje
tak,
aby
manažmenty
rizík
vypracované
rôznymi
dodávateľmi
pitnej
vody
pre
jednotlivé
časti
systému
zásobovania
pitnou
vodou
obsahovo
a
časovo
na
seba
nadväzovali.
2 ) § 7 odsek 2 písmeno c) bod 7 vyhlášky Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky
z .....................2022, o podrobnostiach manažmentu rizík v súvislosti s plochami povodia pre miesta odberu vody určenej na ľudskú spotrebu.
Stránka 3 / 16
(3)
Charakteristika
miery
rizika
sa
určuje
podľa
metódy
uvedenej
v
prílohe
č.
2,
alebo
podľa
inej
porovnateľnej
metodiky,
ktorá
vhodným
spôsobem
posúdi
následky
a
pravdepodobnosť
výskytu
zistených
nebezpečenstiev,
rozdelí
ich
podľa
miery
rizika
a
určí
neprijateľné
riziká.
(4)Miera riziká môže dosiahnúť tieto stupne:
1. nízke riziko, ktoré nevyžadujú opatrenia, alebo vyžaduje len drobné úpravy prevádzky a možno zvládnuť bežnými postupmi,
2. stredné riziko, ktoré podľa situácie môže znamenať potrebné úpravy prevádzky, alebo len pravidelné monitorovanie stavu,
3. vysoké riziko, ktoré vyžaduje urýchlené riešenie/opatrenia,
4. veľmi vysoké riziko, ktoré vyžaduje bezodkladné opatrenia.
(5)
Za
neprijateľné
sa
považuje
vysoké
riziko
a
veľmi
vysoké
riziko.
(6)R
ozsah
informácií
poskytovaných
dodávateľom
pitnej
vody
zásobovaným
obyvateľom
určuje
príloha
č.
4.
§ 5
Monitorovanie kvality pitnej vody v systéme zásobovania pitnou vodou
(1)Rozsah apočetnosť vzoriek na kontrolu kvality pitnej vody v systéme zásobovania sa určuje
v
programe monitorovania systému zásobovania.
Program
monitorovania
systému
zásobovania
z
ohľadňuje výsledky
posúdenia rizika v súvislosti s plochami povodia. Súčasťou programu monitorovania je program prevádzkového monitorovania.
(2)Početnosť odberov vzoriek pitnej vody a rozsah analýz na kontrolu kvality pitnej v systéme zásobovania pitnou vodou sa ustanovuje v programe monitorovania systému zásobovania pitnou vodou podľa príloh č. 1 a č. 3. Program monitorovania systému zásobovania obsahuje:
a)početnosť odberov vzoriek pitnej vody a rozsah analýz na kontrolu kvality pitnej vody,
b)početnosť odberov vzoriek pitnej vody a rozsah analýz na kontrolu kvality surovej vody,
c)početnosť odberov vzoriek pitnej vody a rozsah analýz prevádzkového monitorovania (program prevádzkového monitorovania).
(3)Program monitorovania pre dodávateľov pitnej vody, ktorý nie povinný vypracovať manažment rizík systému zásobovania pitnou vodou obsahuje aj náležitosti podľa prílohy č. 5.
(4)Program monitorovania systému zásobovania pitnou vodou možno upraviť na základe žiadosti Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky3) alebo na základe žiadosti dodávateľa pitnej vody.
3) § 7a odsek 8 návrhu zákona č. 364/2004 Z. z. v
Stránka 4 / 16
(5)Do programu monitorovania systému zásobovania pitnou vodou sa zahŕňajú
a)ukazovatele podľa prílohy 1,
b)doplnkové ukazovatele kvality pitnej vody určené úradom verejného zdravotníctva podľa § 5 ods. 4 písm. ap) zákona č. 355/2007 Z. z.,
c)ukazovatele prevádzkového monitorovania4),
d)ukazovatele, stanovené na základe posúdenia rizika systému zásobovania pitnou vodou.
(6)Rozsah a frekvenciu ukazovateľov kvality pitnej vody v programe monitorovania sa rozšíri, ak
a)rozsah a frekvencie odberov vzoriek podľa príloh č. 1 a č. 3 neposkytujú dostatočné informácie o splnení požiadaviek na kvalitu pitnej vody a preukázanie zdravotnej bezpečnosti pitnej vody,
b)je na preukázanie zdravotnej bezpečnosti pitnej vody potrebná kontrola ďalších látok a mikroorganizmov, ktoré nie ustanovené limitné hodnoty, ale môžu byť prítomné vo vode v množstvách alebo koncentráciách, ktoré predstavujú riziko pre ľudské zdravie,
c)je potrebné overiť účinnosť opatrení na kontrolu rizík v systéme dodávania pitnej vody,
d)je potrebné zvýšenie frekvencie odberu vzoriek ako preventívnych opatrení na predchádzanie identifikovaným rizikám alebo na ich kontrolu v plochách povodia pre miesta odberu vody5).
(7)Program monitorovania systému zásobovania pitnou vodou možno upraviť na základe žiadosti ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky6) alebo na základe žiadosti dodávateľa pitnej vody.
(8)Rozsah ukazovateľov kvality pitnej vody alebo početnosť odberov vzoriek pitnej vody na kontrolu kvality pitnej vody v monitorovacom programe podľa príloh č. 1 a č. 3 možno znížiť, okrem ukazovateľa Escherichia coli, na základe výsledkov manažmentu rizík pri zásobovaní pitnou vodou, ak nie je ohrozená kvalita pitnej vody
(9)Početnosť odberov vzoriek pitnej vody možno znížiť alebo ukazovateľ kvality pitnej vody možno z rozsahu monitorovania v monitorovacom programe vylúčiť, ak manažment rizík systému zásobovania pitnou vodou potvrdí, že nie je pravdepodobné nepriaznivé ovplyvnenie kvality pitnej vody niektorým z faktorov ovplyvňujúcich zásobovanie pitnou vodou a výsledky monitorovania v miestach odberu podľa § 2 odsek 2 potvrdili, že je ochrana zdravia ľudí zabezpečená. Pri znížení rozsahu alebo početnosti monitorovania sa pri výbere miest a početnosti odberov vzoriek pitnej vody zohľadňuje pôvod, zmeny a dlhodobý vývoj hodnôt ukazovateľa kvality pitnej vody.
(10)Početnosť odberov vzoriek pitnej vody pre vybraný ukazovateľ kvality pitnej vody možno v monitorovacom programe znížiť, ak výsledky analýz vzoriek pitnej vody odobratých v pravidelných intervaloch počas obdobia najmenej troch rokov z miest odberu reprezentatívnych pre celú zásobovanú oblasť dosahujú menej ako 60 % limitnej hodnoty ukazovateľa.
4) novela vyhlášky MŽP SR č. 636/2004 Z. z.
5) § 2 písm aw) návrhu zákona č. 364/2004 Z. z.
Stránka 5 / 16
(11)Na to, aby bolo možné ukazovateľ kvality pitnej vody vypustiť zo zoznamu ukazovateľov, ktoré sa majú monitorovať, predstavujú všetky výsledky získané zo vzoriek odobratých v pravidelných intervaloch počas obdobia najmenej troch rokov z miest odberu vzoriek reprezentatívnych pre celú zásobovanú oblasť menej ako 30 % limitnej hodnoty.
(12)Ak výsledky monitorovania preukazujú, že podmienky na zníženie rozsahu ukazovateľov kvality pitnej vody alebo vypustenie ukazovateľa v monitorovacom programe splnené, k dispozícii 12. januára 2021, môžu sa tieto výsledky monitorovania od uvedeného dátumu použiť na prispôsobenie monitorovania podľa posúdenia rizika systému zásobovania.
(13)Opakovaný odber na vyšetrenie ukazovateľa kvality pitnej vody je potrebné vykonať:
a)ak sa zistí prekročenie limitnej hodnoty ukazovateľa kvality pitnej vody ustanovenej medznou hodnotou a najvyššou medznou hodnotou,
b)pre potvrdenie nevyhovujúceho výsledku kvality pitnej vody, na základe ktorého sú vydávané opatrení podľa § 12 zákona č. 355/2007 Z.z.
(14)Mimoriadna kontrola kvality pitnej vody sa
vykonáva
a)
pred
začatím
využívania
nového
vodárenského
zdroja
alebo
nového
vodovodu
alebo
jeho
nového
úseku
na
zásobovanie
pitnou
vodu,
b)
z
nových
domových
rozvodných
systémov
pitnej
vody
pred
kolaudáciou
stavby
alebo
zmenou
v
užívaní
stavby,
c)
pred
začatím
sezónneho
využívania
vodovodu
alebo
jeho
úseku,
d)
pred
začatím
sezónneho
využívania
vodárenského
zdroja
určeného
na
zásobovanie
pitnou
vodou,
e)
pri
podozrení
na
znečistenie
pitnej
vody
alebo
pri
vzniku
situácie,
ktorá
môže
nepriaznivo
ovplyvniť
kvalitu
pitnej
vody.
(15)Pri mimoriadnej kontrole kvality pitnej vody podľa odseku 14 písm. a) d) sa vyšetrujú ukazovatele minimálnej analýzy podľa prílohy č.
3,
ktoré
sa
dopĺňajú
o
látky
a
mikroorganizmy
na
základe
miestnych
podmienok;
pri mimoriadnej kontrole kvality pitnej vody podľa odseku 14 písm. e) sa zisťujú organizmy alebo látky, ktorých prítomnosť
možno
predpokladať
.
(16)Pred začatím využívania nového zdroja pitnej vody na hromadné zásobovanie pitnou vodou sa vykonáva úplná analýza pitnej
vody
podľa prílohy č. 3; hromadné zásobovanie pitnou vodou je zásobovanie pitnou vodou najmenej 50 osôb alebo zásobovanie s p
riemernou
dennou produkciou najmenej 10 m3 pitnej vody vypočítanou ako priemer za kalendárny rok;
analýza
nesmie
byť
staršia
ako
pol
roka.
(17)Pred začatím využívania nového zdroja pitnej vody na individuálne zásobovanie pitnou vodou sa vykonáva najmenej minimálna analýza
pitnej
vody podľa prílohy č. 2; individuálne zásobovanie pitnou vodou je zásobovanie pitnou vodou menej ako 50 osôb alebo zásobovanie
s
priemernou dennou produkciou menej ako 10 m3 pitnej vody vypočítanou ako priemer za kalendárny rok;
analýza
nesmie
byť
staršia
ako
pol
roka.
Ak sa zdroj pitnej vody
na
individuálne zásobovanie pitnou vodou využíva v rámci podnikateľskej činnosti alebo vo verejnom záujme, vykonáva sa úplná analýza.
Stránka 6 / 16
§ 6
Monitorovania
domových
rozvodných
systémov
(1)Rozsah apočetnosť vzoriek vody na kontrolu domových rozvodných systémov sa určuje pre prioritné priestory v programe monitorovania domového rozvodného systému.
(2)
Na
posúdenie
rizík
domových
rozvodných
systémov
sa
do
programu
monitorovania
zahŕňajú:
a)
ukazovatele
domových
rozvodných
systémov
podľa
prílohy
č.
1,
b)
ukazovatele
zistené
ako
významné
počas
všeobecnej
analýzy
pre
priestory,
v
ktorých
sa
zistili
osobitné
riziká.
(3)Prioritnými priestormi z hľadiska rizika prítomnosti olova v pitnej vode sú
a) zariadenia pre deti a mládež,
b) zariadenia spoločného stravovania,
c) ubytovacie zariadenia sociálnych služieb,
d) zdravotnícke zariadenie ústavnej zdravotnej starostlivosti.
(4)Prioritnými priestormi z hľadiska rizika prítomnosti legionel v pitnej vode sú
a) zdravotnícke zariadenie ústavnej zdravotnej starostlivosti,
b) ubytovacie zariadenia,
c) zariadenia starostlivosti o ľudské telo,
d) telovýchovné zariadenia,
e) umelé kúpaliská.
(5)Opatrenia na zníženie rizika spojeného z domovými rozvodnými systémami určuje príloha č. 6.
§ 7
Odber vzoriek
(1)Vzorky pitnej vody sa odoberajú tak, aby reprezentovali kvalitu pitnej vody v celom systéme zásobovania pitnou vodou počas celého roka.
(2)V distribučnej sieti možno vzorky pitnej vody odoberať konkrétne ukazovatele odoberať v zásobovanej oblasti alebo v úpravni, ak sa preukázať, že nedôjde k jeho k negatívnej zmene ich hodnôt.
(3)Vzorky na analýzu mikrobiologických ukazovateľov kvality pitnej vody sa v miestach podľa § 2 odsek 1 sa odoberajú a podliehajú manipulácii podľa technickej normy6.)
(4)Vzorky pitnej vody na kontrolu kvality pitnej vody sa z vodovodných kohútikov používaných spotrebiteľmi na odber pitnej vody odoberajú pre vybrané chemické ukazovatele kvality pitnej vody, najmä pre meď, olovo a nikel, bez predchádzajúceho vypúšťania; odoberie sa náhodná denná vzorka v objeme jeden liter alebo sa použijú metódy pevne stanoveného času stagnácie, ak tieto lepšie zohľadňujú miestne podmienky
6) Napríklad norma ISO 5667-5. V prípade mikrobiologických parametrov sa vzorky odoberajú z distribučnej siete a podliehajú manipulácii v súlade s normou EN ISO 19458, účel odberu vzoriek A.
Stránka 7 / 16
a neposkytujú vyšší počet vyhovujúcich výsledkov.
(5)Vzorky pitnej vody na kontrolu kvality pitnej vody sa odoberajú podľa príslušnej európskej technickej normy6), ak neexitujú vhodné technické normy podľa iného vhodného technického predpisu, zahraničného technického predpisu alebo podľa iného vhodného obdobného dokumentu tak.
(6)Ukazovatele kvality pitnej vody sa stanovujú analytickými metódami, ktorých minimálne výkonnostné charakteristiky sú určené v prílohe 7.
(7)Baktérie rodu Legionella sa v domových rozvodných systémoch, sa odoberajú v miestach rizika šírenia baktérií a v miestach reprezentatívnych pre systémové vystavenie tejto baktérii alebo v obidvoch miestach v podľa prílohy č. 8.
(8)Odber vzoriek v distribučnej sieti, s výnimkou odberu vzoriek z vodovodných kohútikov spotrebiteľov, musí byť v súlade s európskou technickou normou6), ak neexitujú vhodné technické normy v súlade s iným vhodným technickým predpisom, zahraničným technickým predpisom alebo v súlade s iným vhodným obdobným dokumentom.
(9)Pre dokladovanie použitých mikrobiologických, biologických a analytických metód pri analýzy pitnej vody sa používa príloha č. 9.
§ 8
Ukazovatele kvality teplej vody a ich limitné hodnoty
(1)Limitne hodnoty ukazovateľov kvality teplej vody musia byť splnené na všetkých miestach v rámci stavby a pozemku, kde teplá voda vyteká z vodovodného kohútika alebo zo sprchy.
(2)Ukazovatele kvality teplej vody sa stanovia po ochladení vzorky na laboratórnu teplotu (STN 83 0616).
(3)Ukazovatele kvality teplej vody a ich limitné hodnoty sú uvedené v prílohe č. 10.
(4)Pri teplej vode s prirodzene nižším pH sa hodnoty pH 6,0 6,5 považujú za splnené požiadavky tejto vyhlášky za predpokladu, že voda nepôsobí agresívne na materiály domového rozvodného systému.
(5)Zo zoznamu ukazovateľov podľa prílohy č. 8 sa stanovuje celkový organický uhlík alebo chemická spotreba kyslíka.
(6)Ukazovateľ fosforečnany sa stanovuje len vtedy, ak sa do teplej vody pridáva chemický prípravok na báze fosforu.
(7)Obsah voľného chlóru alebo oxidu chloričitého sa stanovuje len pri používaní týchto látok pri úprave vody.
Stránka 8 / 16
9
Zrušovacie
ustanovenie
Zrušuje sa vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 247/2017 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o kvalite pitnej vody, kontrole kvality pitnej vody, programe monitorovania a manažmente rizík pri zásobovaní pitnou vodou v znení vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 97/2018 Z. z.
§
10
Zoznam
preberaných
noriem
Touto vyhláškou sa preberajú právne záväzné akty Európskej únie uvedené v prílohe č. 11.
§
11
Účinnosť
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 12. januára 2023.
Stránka 9 / 16
Zoznam príloh:
Príloha č. 1: UKAZOVA
TELE
KVALITY PITNEJ VODY A ICH
L
IMITNÉ
HODNOTY
-
priložená
ako
osobitná
príloha
k
Tabuľke
zhody.
Príloha č. 2:
POSTUP
PRI
VYTVÁRANÍ
MANAŽMENTU
RIZÍK
SYSTÉMU
ZÁSOBOVANIA
PITNOU
VODU
Príloha č. 3: ROZSAH
ANALÝZ
A
POČETNOSŤ
ODBEROV
VZORIEK
PITNEJ
V
OD
Y
Príloha č. 4: INFORMÁCIE POSKYTOVANÉ VEREJNOSTI DODÁVATEĽOM PITNEJ VODY
Príloha č. 5: NÁLEŽITOSTI PROGRAM MONITOROVANIA PRE DODÁVATEĽOV PITNEJ VODY, KTORÍ NIE POVINNÝ VYPRACOVAŤ MANAŽMENT RIZÍK SYSTÉMU ZÁSOBOVANIA PITNOU VODOU
Príloha č. 6: OPATRENIA NA ZNÍŽENIE RIZIKA SPOJENÉHO S DOMOVÝMI ROZVODNÝMI SYSTÉMAMI
Príloha č. 7: ANALYTICKÉ METÓDY POUŽÍVANÉ NA ÚČELY KONTROLY KVALITY PITNEJ VODY
Príloha č. 8: POSTUP PRI ODBERE VZORIEK PITNEJ VODY V DOMOVÝCH ROZVODNÝCH SYSTÉMOCH NA ZISTENIE PRÍTOMNOSTI BAKTÉRIÍ RODU LEGIONELLA
Príloha č. 9: DOKLADOVANIE POUŽITÝCH MIKROBIOLOGICKÝCH, BIOLOGICKÝCH A ANALYTICKÝCH METÓD PRI ANALÝZE PITNEJ VODY
Príloha č. 10: UKAZOVATELE KVALITY TEPLEJ VODY A ICH LIMITNÉ HODNOTY
Príloha č. 11: ZOZNAM PREBERANÝCH PRÁVNE ZÁVÄZNÝCH AKTOV EURÓPSKEJ
ÚNIE
Stránka 10 / 16
Príloha č. 2
k vyhláške č. .../2022 Z.
z.
POSTUP
PRI
VYTVÁRANÍ
MANAŽMENTU
RIZÍK
SYSTÉMU
ZÁSOBOVANIA
PITNOU
VODU
Tabuľka č. 1 Kroky pre
vytvorenie,
preskúmanie
i
aktualizáciu
manažmentu
rizík
systému
zásobovania
pitnou
vodou
Krok
Názov
Obsah
Výstup
1
Určenie
zodpovednej
osoby
Určenie zodpovednej osoby alebo vhodného pracovného tímu za vytvorenie, zavedenie a aplikáciu manažmentu rizík.
Určenie zodpovednej osoby za vytvorenie manažmentu rizík a za jeho dodržiavanie v praxi.
2
Popis systému zásobovánia pitnou vodou
Technické,
organizačné
i
personálne
prehodnotenie
a
pasportizácia
systému.
Opis
aktuálne
stavu
systému
zásobování
pitnou
vodou
/
celého
dodávateľského
reťazca
(zdroj,
úprava,
distribúcia,
odberatelia,
organizačné
členenie
s
určenou
zodpovednosťou
za
jednotlivé
časti
systému,
spôsob
dokumentácie,
prevádzkové
poriadky,
riešenie
sťažností
a
problémov).
3
Identifikácia nebezpečenstva
Vyhľadanie
všetkých
relevantných
existujúcich
alebo
hroziacich
nebezpečenstiev
systému
zásobovania
a
súčasných/
a
aktuálne
vykonávaných?
kontrólnych
opatrení
v
kontexte
ich
prepojenia
na
ich
kontrolu.
Prehľad
identifikovaných
nebezpečenstiech
a
ich
príčin
podľa
jednotlivých
častí
systému
zásobovania
so
zoznamom
súčasných
relevantných
kontrolnych
opatrení.
Návrh
ďalších
činnosti
na
doplnenie
identifikácie
nebezpečenstiev.
4
Charakteristika miery rizika
Odhad
pravdepodobnosti
vzniku
nebezpečenstva
a
zistených
následkov
nebezpečenstva,
určenie
neprijatelných
rizík
a
s
nimi
súvisiacich
kritických
bodov
v
systéme
zásobovania.
Nebezpečné
udalosti
Zoznam
identifikovaných
nebezpečenstiev
s
určením
ich
závažnosti,
ktorý
obsahuje
a)
vyhodnotenie
pravdepodobnosti
ich
výskytu
a
ich
následkov
na
kvalitu
pitnej
vody
alebo
množstvo
dodávanej
pitnej
vody,
b)
mieru
rizika
každého
nebezpečenstva
vyplývajúceho
z
uvedeného
hodnotenia,
c)
označenie
neprijateľných
rizik
(kritických
bodov
systému).
5
Nápravné opatrenia a kontrolné opatrenia
Určenie zodpovedajúcich nápravných opatrení alebo kontrolných opatrení v prípade neprijateľných rizík alebo iných rizík, ktoré prevádzkovateľ považuje za významné a potrebné na ošetrenie, naplánovanie ich vykonania alebo zavedenie do praxe.
Zoznam neprijateľných rizík s návrhom na
a) nápravné opatrenia na ich odstránenie alebo zmiernenie (ak je to možné) vrátane časového harmonogramu,
b) kontrolné opatrenia (tam, kde riziko nemožno odstrániť).
Stránka 11 / 16
6
Prevádzkové
monitorovanie
kritických
bodov
Zavedenie systému prevádzkového monitorovania zvolených kontrolných opatrení pri kritických bodoch.
Návody na spôsob a početnosť kontroly kritických bodov formou kontrolných opatrení a ich začlenenie do monitorovacieho programu, vrátane spôsobu dokumentovania vykonaných kontrol.
7
Verifikácia
Overenie správnosti posúdenia rizík a prevádzkového poriadku a ich účinnosti v praxi.
Popis, akým spôsobom sa bude hodnotiť správnosť a účinnosť posúdenia rizík a prevádzkového poriadku a ich napĺňania v praxi.
8
Preskúmavanie účinnosti
Periodické preskúmanie účinnosti posúdenia rizík na základe nových skúseností, výsledkov kvality pitnej vody a havárií.
Dátum, kedy najneskôr bude vykonané preskúmanie, a podmienky, za ktorých sa preskúmanie vykonať okamžite.
9
Vzdelávanie
Poznámka:
Postup
nevyhnutne
zahŕňa
kroky
1
6
Tabuľky
č.
1
;
kroky
7
a
9
dobrovoľnými
krokmi.
Tabuľka č. 2 Charakterizácia rizika - spôsob hodnotenia pravdepodobnosti výskytu nebezpečenstva
Úroveň pravdepodobnosti výskytu
Slovný popis pravdepodobnosti výskytu
Medze hodnotiacich kritérií podľa pravdepodobnosti výskytu
A
takmer isté
jedenkrát denne alebo trvalo
B
pravdepodobné
jedenkrát týždenne alebo niekoľkokrát mesačne
C
menej pravdepodobné
jedenkrát mesačne alebo niekoľkokrát ročne
D
nepravdepodobné
jedenkrát ročne a menej
E
vzácne
jedenkrát za päť a viac rokov
Stránka 12 / 16
Tabuľka č. 3 Spôsob hodnotenia následkov nebezpečenstva pre kvalitu pitnej vody a jej dodávku
Úroveň následkov
Slovný popis pojmov
Medze hodnotiacich kritérií podľa typu následkov
Kvalita vody
a) preukázateľne dôjde k zhoršeniu organoleptických vlastností vody, voda sa stane neprijateľnou pre väčší počet spotrebiteľov alebo
b) dôjde k prekročeniu miernejšieho limitu pre núdzové zásobovanie pri chemickom ukazovateli s najvyššou limitnou hodnotou alebo
c) dôjde (dochádza) k výraznému prekročeniu limitu alebo k opakovanému prekračovaniu limitu u mikrobiologického ukazovateľa s najvyššou medznou hodnotou alebo
d) konzumácia vody môže spôsobiť ochorenie alebo úmrtie
4
Veľké
Množstvo vody
a) prerušenie dodávky na viac ako 2 dni - prechod k náhradnému zásobovaniu pitnou vodou alebo
b) prerušenie dodávky v dôsledku havárie citlivým odberateľom (najmä poskytovateľom zdravotníckych služieb, potravinárskym podnikom a pod.) na dobu dlhšiu ako 2 hodiny
Kvality vody
a) dôjde k zhoršeniu organoleptických vlastností vody, ktoré zaregistruje a nepriaznivo vníma väčší okruh spotrebiteľov alebo
b) dôjde k prekročeniu limitnej hodnoty pri chemickom ukazovateli s najvyššou limitnou hodnotou, ale nie je prekročený limit pre núdzové zásobovanie alebo
c) dôjde k prekročeniu limitu pre núdzové zásobovanie pri ukazovateli s limitnou hodnotou alebo
d) dôjde (dochádza) k občasnému menšiemu prekročeniu limitu u mikrobiologického ukazovateľa s najvyššou medznou hodnotou
3
Stredné
Množstvo vody
a) prerušenie dodávky vody na 12 h 2 dni - zabezpečenie náhradného zásobovania vodou (cisterny), čiastočné či úplné obmedzenie prevádzky alebo
b) pokles hydrodynamického pretlaku pod 0,15 MPa pri zástavbe do dvoch nadzemných podlaží, resp. pod 0,25 MPa pri zástavbe nad dve nadzemné podlažia na dlhšie ako 2 dni*) alebo
c) vyhlásenie obmedzení zalievanie záhrad a napúšťanie bazénov
2
Malé
Kvalita vody
a) dôjde k zhoršeniu organoleptických vlastností vody, ktoré zaregistruje menší okruh spotrebiteľov alebo
b) dôjde k prekročeniu limitnej hodnoty pri
Stránka 13 / 16
ukazovateli s medznou hodnotou, ale nie je prekročený limit pre núdzové zásobovanie alebo
c) dôjde k miernemu zvýšeniu hodnôt chemického ukazovateľa, ale ešte nie k prekročeniu najvyššej limitnej hodnoty
Množstvo vody
a) prerušenie dodávky vody do 12 hodín
Kvalita vody
a) žiadny zistiteľný vplyv alebo zanedbateľné následky nevýznamného zvýšenia hodnôt ukazovateľa, ale nie prekročenie limitnej hodnoty; nie sú ovplyvnené organoleptické vlastnosti vody
1
Nevýznamné alebo žiadne
Množstvo vody
a) občasný pokles tlaku, ktorý však neobmedzí dodávku pitnej vody žiadnemu spotrebiteľovi
Tabuľka 4. Stanovenie miery rizika
Následky
Pravdepodobnosť (výskytu nebezpečenstva)
nevýznamné
malé
stredné
veľké
A (takmer isté)
1
2
3
3
B (pravdepodobné)
1
2
2
3
C (menej pravdepodobné)
1
2
2
3
D (nepravdepodobné)
1
1
2
2
E (vzácne)
1
1
1
2
Stránka 14 / 16
Príloha č. 3
k vyhláške č. .../2022 Z.
z.
ROZSAH
ANALÝZ
A
POČETNOSŤ
ODBEROV
VZORIEK
PITNEJ
V
OD
Y
Ukazovatele a početnosť odberu vzoriek
1.Zoznam parametrov
Skupina A
V súlade s frekvenciami monitorovania uvedenými v bode 2 tabuľky 1 sa monitorujú tieto parametre (skupina A):
a)
Escherichia coli (E. coli), črevné enterokoky, koliformné baktérie, počet kolónií 22 °C, farba, zákal, chuť, pach, pH a vodivosť;
b)
ďalšie parametre, ktoré boli v programe monitorovania stanovené ako relevantné alebo prostredníctvom posúdenia rizika systému zásobovania.
Za osobitných okolností sa do skupiny parametrov skupiny A doplnia tieto parametre:
a)
amónne ióny a dusitany, ak sa používa chlóramonizácia;
b)
hliník a železo, ak sa používajú ako chemikálie na úpravu vody.
Escherichia coli (E. coli) a črevné enterokoky sa považujú za „základné parametre“ a frekvencie ich monitorovania nesmú byť predmetom zníženia v dôsledku posúdenia rizika systému zásobovania v súlade. Vždy sa musia monitorovať aspoň podľa frekvencií stanovených v bode 2 tabuľky 1.
Skupina B
Na určenie súladu so všetkými hodnotami ukazovateľov sa všetky ostatné ukazovatele, ktoré nie analyzované v rámci skupiny A a stanovené ako doplnkové, s výnimkou ukazovateľov uvedených v prílohe I časti C, monitorujú minimálne s frekvenciou stanovenou v tabuľke č. 1, pokiaľ sa na základe posúdenia rizika systému zásobovania neurčí iná frekvencia odberu vzoriek.
Frekvencie odberu vzoriek
Tabuľka č.
1
Minimálna
frekvencia
odberu
vzoriek
a
analýz
na
monitorovanie
súladu
Objem vody distribuovanej alebo vyrábanej každý deň v rámci zásobovanej oblasti (Pozri poznámky č. 1 a 2) m3
Ukazovateľ skupiny A počet vzoriek za rok
Ukazovateľ skupiny B počet vzoriek za rok
<
10
>
0
(pozri
poznámku
č.
4)
>
0
(pozri
poznámku
č.
4)
10
100
2
1
(pozri
poznámku
č.
5)
>100
1
000
4
1
>
1
000
10
000
4
na
prvých
1
000
m
3
/deň
+
3
na
každých
ďalších
1
000
m
3
/deň
vrátane
začatých
z
celkového
objemu
1
na
prvých
1
000
m
3
/deň
+
1
na
každých
ďalších
4
500
m
3
/deň
vrátane
začatých
z
celkového
objemu
Stránka 15 / 16
(pozri
poznámku
č.
3)
>
10
000
100
000
3
na
prvých
10
000
m
3
/deň
+
1
na
každých
ďalších
10
000
m
3
/deň
vrátane začatých z celkového
objemu
(pozri
poznámku
č.
3)
>
100
000
(pozri
poznámku
č.
3)
12
na
prvých
100
000
m
3
/deň
+
1
na
každých
ďalších
25
000
m
3
/deň
vrátane začatých z celkového
objemu
(pozri
poznámku
č.
3)
Poznámka č. 1: Tabuľka č. 2 určuje najnižší počet odberov vzoriek pitnej vody za rok na kontrolu kvality pitnej vody pre
zásobovanú
oblasť
oblasti v programe monitorovania; zásobovaná oblasť je geograficky vymedzená oblasť, v ktorej pitná voda pochádza z jedného zdroja alebo z
niekoľkých
zdrojov; kvalitu pitnej vody v zásobovanej oblasti možno považovať za približne rovnakú.
Poznámka č. 2: Na určenie počtu odberov vzoriek pitnej vody za rok pre hromadné zásobovanie pitnou vodou sa použije
počet
zásobovaných obyvateľov alebo objem dodávanej alebo používanej pitnej vody za rok; vychádza sa zo spotreby vody 200
l/deň/obyvateľa.
Poznámka č. 3: Na určenie počtu odberov vzoriek pitnej vody za rok pre individuálne zásobovanie pitnou vodou v rámci
podnikania
alebo vo verejnom záujme sa použije objem dodávanej alebo používanej pitnej vody za rok; vychádza sa zo spotreby vody
200
l/deň/obyvateľa.
Poznámka č. 4: Ročný počet odberov a minimálnych analýz sa vypočíta takto: napríklad pre objem 4 300 m3/deň = 16 vzoriek (4
na
prvých 1 000 m3/deň + 12 na ďalších 3 300
m
3
/deň).
Poznámka č. 5: Pre dodávateľov pitnej vody vyňatých spod požiadaviek na monitorovanie sa stanoví minimálnu frekvenciu odberu vzoriek pre parametre skupiny A a B za predpokladu, že základné parametre sa monitorujú aspoň raz za rok.
Poznámka č. 6: Frekvenciu odberu vzoriek možno znížiť za predpokladu, že všetky parametre určené na kontrolu zdravotnej bezpečnosti pitnej vody sa monitorujú aspoň raz za šesť rokov a v prípadoch, keď sa začlení nový zdroj vody do systému zásobovania vodou alebo sa vykonajú zmeny uvedeného systému, v dôsledku čoho je možné očakávať potenciálne nepriaznivý účinok na kvalitu vody.
Príloha č. 4
Stránka 16 / 16
INFORMÁCIE POSKYTOVANÉ VEREJNOSTI DODÁVATEĽOM PITNEJ VODY
1. Informáciami, ktoré dodávateľ pitnej vody poskytuje verejnosti najvhodnejšou a ľahko prístupnou formou, napríklad na faktúre alebo prostredníctvom digitálnych prostriedkov akými sú inteligentné aplikácie, sú:
a)informácie o kvalite pitnej vody
b)informácie o cene dodávanej pitnej vode za liter a m3,
c)informácie o objeme spotreby domácnosti (najmenej raz za rok alebo raz za zúčtovacie obdobie) a ročné trendy spotreby domácností,
d)porovnanie ročnej spotreby vody domácnosti s priemernou spotrebou domácnosti spolu s odkazom na webové sídlo s informáciami podľa nasledujúceho odseku.
2. Informácie, ktoré dodávateľ pitnej vody poskytuje verejnosti sprístupňuje online a používateľsky ústretovým a vhodným spôsobom sú:
a)dodávateľ pitnej vody, zásobovaná oblasť a počet zásobovaných obyvateľov,
b)spôsob výroby vody vrátane informácií o používaných typoch úpravy a dezinfekcie,
c)najaktuálnejšie výsledky monitorovania ukazovateľov kvality pitnej vody vrátane frekvencie monitorovania a limitnej hodnoty ukazovateľa; výsledky monitorovania nesmú byť staršie ako jeden rok s výnimkou prípadov, keď je nižšia frekvenciu povolená príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva,
d)informácie o tvrdosti pitnej vody, obsahu vápnika, obsahu horčíka a obsahu draslíka,
e)informácie o možnom riziku pre ľudské zdravie a o odporúčaniach pre zdravie alebo hypertextový odkaz na takéto informácie v prípade prekročenia požiadaviek na zdravotnú bezpečnosť pitnej vody,
f)relevantné informácie tykajúce sa posúdenia rizika systému zásobovania,
g)poradenstvo pre spotrebiteľov týkajúce sa okrem iného zníženia spotreby pitnej vody, jej zodpovedného používania v súlade s miestnymi podmienkami a predchádzanie zdravotným rizikám súvisiacich so stagnujúcou vodou.
Dodávateľ pitnej vody, ktorý denne dodáva viac ako 10 000 m3 alebo zásobuje viac ako 50 000 obyvateľov, sprístupňuje okrem informácií uvedených v predchádzajúcich dvoch odsekoch aj informácie o:
a)celkovej výkonnosti verejného vodovodu z hľadiska účinnosti a miery strát hneď, ako tieto informácie k dispozícii a najneskôr do 12. júna 2021,
b)vlastníckej štruktúre dodávateľov pitnej vody pri zásobovaní pitnou vodou,
c)štruktúre sadzby za m3 vody vrátane fixných a variabilných nákladov a nákladov súvisiacich s opatreniami, ak sa náklady hradia prostredníctvom systému sadzieb,
d)sťažnostiach, ktoré prijal v súvislosti v súvislosti s požiadavkymi uloženými v oblasti pitnej vody platnými právnymi predpismi a ich štatistiky.
Na základe odôvodnenej žiadosti dodávateľ pitnej vody poskytuje a sprístupňuje informácie o historických údajoch podľa odseku 2 písmeno c) a d) za posledných 10 rokov, ak k dispozícii, nie však pred 13. januárom 2023.
Stránka 17 / 16
Príloha č. 5
k vyhláške č. .../2022 Z.
z.
NÁLEŽITOSTI PROGRAMU MONITOROVANIA PRE DODÁVATEĽA PITNEJ VODY, KTORÝ NIE JE POVINNÝ VYPPRACOVAŤ MANAŽMENT RIZÍK SYSTÉMU ZÁSOBOVANIA
PROGRAM MONITOROVANIA
pre
.................................................................(1)
Vypracované dňa:.............................
Dodávateľ pitnej vody
(meno a adresa)
Zodpovedná kontaktná osoba
(meno, telefonický a e-mailový kontakt)
I.ZÁKLADNÉ ÚDAJE O ZÁSOBOVANÍ
Názov zásobovaného objektu
Kraj, Okres, Obec
Rok začiatku prevádzky
...........................................................................
...........................................................................
............................
Povolenia OŠVS (2)
Rozhodnutie ..........v .......... č. ........zo dňa ............ - povolenie na osobitné užívanie vôd
Rozhodnutie ......... v ..........č. ........zo dňa ............. - povolenie na vodnú stavbu
Počet zásobo-vaných osôb
......
Priem. denná produkcia (m3/deň)
Priem. denná spotreba (l/osôb/deň)
.......... m³
.......
Dĺžka vod. potrubia (m)
........... m
Stránka 18 / 16
l/osoba/deň
Typ a popis zdroja (3)
□ Podzemný □ Povrchový
............................................................................................................................
Technologické postupy úpravy vody (4)
□ S úpravou □ Bez úpravy
............................................................................................................................
Miesto a spôsob dezinfekcie:................................................................................
Odborná spôsobilosť podľa zákona č. 355/2007 Z. z. (5)
□ § 15 odsek 2 písm. a)
□ § 15 odsek 3 písm. a) □ § 15 odsek 3 písm. b)
Látky a zmesi na chem. úpravu a biocídne výrobky na dezinfekciu (6)
............................................................................................................................
Príloha č. .... Doklady prípravkom....................................................................
Vodárenské objekty (7)
□ Čerpacia stanica □ Úpravňa □ Vodojem
............................................................................................................................
Použité výrobky (8)
□ Spĺňajú požiadavky zdrav. bezpečnosti podľa § 18 zák.č. 355/2007 Z. z.
............................................................................................................................
Čistenie a údržba vodárenských objektov (9)
...........................................................................................................................
...........................................................................................................................
Ochranné pásmo (10)
□ Bolo určené □ Nebolo určené
Stránka 19 / 16
Nebezpečenstvá a nebezpečné udalosti pre vlastný vodný zdroj (11)
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Udelené výnimky (12)
□ Nie □ Áno
Rozhodnutie RÚVZ so sídlom v .....................č. ................ zo dňa ..................
o udelení 1. výnimky na používanie vody, ktorá nespĺňa limity ukazovateľov kvality pitnej vody v ukazovateli .................................
Najvyššia povolená hodnota ..... . Obdobie platnosti od ...........do .............
Manažment rizík vypracovaný (13)
□ Nie □ Áno
Rozhodnutie RÚVZ so sídlom v ........................č. .................. zo dňa .............
o manažmente rizík pri zásobovaní pitnou vodou.
Výnimka z monitorovania (14)
□ Nie □ Áno
Rozhodnutie RÚVZ so sídlom v ...................... č. ................. zo dňa ...............
o výnimke na zníženie rozsahu alebo početnosti monitorovania ukazovateľov kvality pitnej vody v Programe monitorovania.
II.ÚDAJE O KONTROLE KVALITY VODY
IIa) Miesta a ročný počet odberov vzoriek vody zo zdroja (15)
Miesto odberu
Minimálna/úplná analýza
IIb) Miesta a minimálny ročný počet odberov vzoriek v mieste spotreby pitnej vody podľa vyhlášky č. 247/2017 Z. z. (16)
Miesto odberu
Minimálna/úplná analýza
Stránka 20 / 16
IIc) Kontrola kvality pitnej vody nad rámec požiadaviek vyhlášky č. 247/2017 Z. z. (17)
Ukazovateľ
Miesto/počet odberov
Odbery vzoriek:
- vykonáva
- akreditované
............................................................................................................................
□ Nie □ Áno
Analýzy vody:
- vykonáva
- akreditované
............................................................................................................................
□ Nie □ Áno
K Programu sa odporúča priložiť:
1)Mapu so situovaním objektu a s vyznačením vodného zdroja.
2)Schému zásobovania objektu.
3)Prevádzkový poriadok údaje o kontrole funkčnosti a stave údržby zariadení a informácie o kontrole okolia vodného zdroja, odberoch vody, o úprave vody a vodovodných potrubiach.
4)Príloha č. .................................................................................................................
Stránka 21 / 16
Príloha č. 6
k vyhláške č. .../2022 Z. z
OPATRENIA NA ZNÍŽENIE RIZIKA SPOJENÉHO S DOMOVÝMI ROZVODNÝMI SYSTÉMAMI
Opatreniami na zníženie rizika spojeného s domovými rozvodnými systémami sú:
a)vydávanie pokynov na posúdenie rizika domového rozvodného systému vlastníkom verejných priestorov a v súkromných prioritných priestoroch,
b)informovanie obyvateľov a vlastníkov verejných priestorov a súkromných priestorov o opatreniach na odstránenie alebo zníženie rizika nedodržania požiadaviek na kvalitu pitnej vody z domového rozvodného systému,
c)poskytovanie poradenstva o podmienkach spotreby a používania pitnej vody a o opatreniach, ktorých cieľom je predísť opätovnému vzniku rizika,
d)podporovanie odbornej prípravy inštalatérov a iných odborníkov, ktorí pracujú v oblasti domových rozvodných systémov a inštalácie materiálov a výrobkov určených styk s pitnou vodou,
e)zavedenie účinných kontrolných a riadiacich opatrení na predchádzanie a znižovanie ochorení v súvislosti s prítomnosťou baktérií rodu Legionella,
f)vykonávanie ekonomicky a technicky prijateľných opatrení na nahradenie komponentov vyrobených z olova v existujúcich domových rozvodných systémoch.
Stránka 22 / 16
Príloha č. 7
k vyhláške č. .../2022 Z. z
ANALYTICKÉ METÓDY POUŽÍVANÉ
NA ÚČELY KONTROLY KVALITY PITNEJ VODY
Analytické metódy používané na účely kontroly kvality pitnej vody s výnimkou metódy
pre ukazovateľ zákal v súlade s európskou technickou normouX), ak neexistujú vhodné technické normy podľa iného vhodného rovnocenného technického predpisu, zahraničného technického predpisu alebo podľa iného vhodného rovnocenného obdobného dokumentu. Analýzy kvality pitnej vody vykonávajú len laboratóriá, ktoré uplatňujú systémy riadenia kvality v súlade s technickou normou15), ak neexistujú vhodné rovnocenné technické normy podľa iného vhodného technického predpisu, zahraničného technického predpisu alebo podľa iného vhodného rovnocenného obdobného dokumentu.
x) Napr. STN EN ISO/IEC 17025 Všeobecné požiadavky na kompetentnosť skúšobných a kalibračných laboratórií (ISO/IEC 17 025: 2005)
(015253).
Na posudzovanie rovnocennosti alternatívnych metód s metódami ustanovenými v prílohe sa používajú európske technické normy pre rovnocennosť metódY). Ak neexistujú vhodné technické normy použije sa iný vhodný rovnocenný technický predpis, zahraničný technický predpis alebo iný vhodný rovnocenný obdobný dokument, ktorý pre posúdenie rovnocennosti mikrobiologických metód vychádza z iných zásad ako je kultivácia.
Y) EN ISO 17994 alebo EN ISO 16140
1.Metódy pre mikrobiologické ukazovatele kvality pitnej vody uvedené v tabuľke č. 1.
Analytické metódy pre mikrobiologické ukazovatele
Tabuľka č.
1
U
k
az
o
v
a
t
e
ľ
Analytická
m
e
t
ód
a
Escherichia coli a koliformné
baktérie
1.Napríklad STN EN ISO 9308-1 Kvalita vody. Stanovenie Escherichia coli a koliformných baktérií. Časť 1: Metóda membránovej
filtrácie
na stanovenie vo vodách s nízkou koncentráciou sprievodnej bakteriálnej mikroflóry (ISO 9308-1: 2014) (75 7834), STN EN ISO
9308-2
Kvalita vody. Stanovenie Escherichia coli a koliformných baktérií. Časť 2: Metóda najpravdepodobnejšieho počtu (ISO 9308-2: 2012)
(757834).
Enterokoky
2.STN EN ISO 7899-2 Kvalita vody. Stanovenie črevných enterokokov. Časť 2: Metóda membránovej filtrácie (ISO 7899-2: 2000
(75
7831).
Pseudomonas
aeruginosa
3.STN EN ISO 16266 Kvalita vody. Stanovenie
Stránka 23 / 16
Pseudomonas aeruginosa. Metóda membránovej filtrácie (ISO 16266: 2006) (75
7838).
Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22
°C
4.STN EN ISO 6222 Kvalita vody. Stanovenie kultivovateľných mikroorganizmov. Počítanie kolónií po očkovaní do kultivačného
živného
agarového média (ISO 6222: 1999) (75
7837).
Kultivovateľné mikroorganizmy pri 36
°C
5.STN EN ISO 6222 Kvalita vody. Stanovenie kultivovateľných mikroorganizmov. Počítanie kolónií po očkovaní do kultivačného
živného
agarového média (ISO 6222: 1999) (75
7837).
Clostridium perfringens vrátane
spór
6.STN EN ISO 14189 Kvalita vody. Stanovenie Clostridium perfringens. Metóda membránovej filtrácie (ISO 14189: 2013) (75
7845).
Legionella
Napr. STN EN ISO 11731; na účely kontroly na základe rizika a na doplnenie kultivačných metód sa okrem toho môžu použiť aj také metódy, ako je norma STN ISO/TS 12869, metódy rýchlej kultivácie, nekultivačné metódy a molekulárne metódy, najmú kvantitatívna polymerázová reťazová reakcie (qPCR)
somatické kolifágy
EN ISO 10705-2, EN ISO 10705-3
2.Špecifikácia minimálnej výkonnostnej charakteristiky pre metódy pre stanovenie fyzikálnych a chemických ukazovateľov kvality pitnej vody
Metódy pre fyzikálne a chemické ukazovatele kvality pitnej vody so špecifikovanou minimálnou výkonnostnou charakteristikou (neistota merania) uvedené v tabuľke č. 2. Ak nie je k dispozícii analytická metóda, ktorá spĺňa minimálne výkonnostné charakteristiky podľa tabuľky č. 2, monitorovanie kvality pitnej vody sa vykonáva prostredníctvom najlepšej dostupnej analytickej metódy.
Analytická metóda musí stanoviť najmenej koncentrácie, zodpovedajúce limitnej hodnote s určeným limitom kvantifikácie podľa tabuľky č. 2, ktorý predstavuje 30 % alebo menej z príslušnej limitnej hodnoty a neistoty merania podľa tabuľky č. 2. Výsledok sa vyjadruje použitím najmenej toho istého počtu platných číslic ako pre limitnú hodnotu v prílohe č. 1. Neistota merania v tabuľke č. 2 sa nemôže používať ako dodatočná tolerancia k limitným hodnotám, ktoré sú ustanovené v prílohe č. 1.
Minimálna výkonnostná charakteristika (neistota merania)
Tabuľka č. 2
U
k
az
o
v
a
t
e
ľ
Neistota
m
e
r
a
n
i
a
/ % z
limitnej
hodno
t
y
(okrem
p
H)
P
o
z
n
á
m
k
a
Stránka 24 / 16
Hliník
25
Amónne
ióny
40
Akrylamid
30
Antimón
40
Arzén
30
Benzo(a)pyrén
50
Ak nie je možné hodnoty neistoty merania splniť, je potrebné vybrať najlepšie dostupné analytické metódy (až do
60%).
Benzén
40
Bisfenol
A
50
Bór
25
Bromičnany
40
Kadmium
25
Chloridy
15
Chlorečnany
40
Chloritany
40
Chróm
30
V
odivosť
20
Meď
25
Kyanidy
30
Uvedenou metódou sa stanovuje celkové množstvo kyanidov vo všetkých
formách.
1,2-dichlóretán
40
Fluoridy
20
Epichlórhydrín
30
Halooctové
kyseliny
50
Reakcia
vody
0,2
Hodnota neistoty merania sa vyjadruje v jednotkách reakcie vody.
Železo
30
Olovo
30
Mangán
30
Ortuť
30
Mikrocystín-LR
30
Nikel
25
Dusičnany
15
Dusitany
20
Chemická spotreba kyslíka
manganistanom
50
STN EN ISO 8467 Kvalita vody. Stanovenie chemickej spotreby kyslíka manganistanom (ISO 8467:1993) (75
7367).
Pesticídy
30
Výkonnostné charakteristiky pre jednotlivé pesticídy sa uvádzajú orientačne. Pri niektorých druhoch pesticídov
možno
dosiahnuť hodnoty neistoty merania len 30 %, pre iné pesticídy možno povoliť vyššie hodnoty do 80
%.
Polyfluórované
a
perfluórované
alkylované
50
Polycyklické aromatické
uhľovodíky
50
Výkonnostná charakteristika sa vzťahuje na jednotlivé látky špecifikované pri 25 % z limitnej hodnoty v prílohe č.
1.
Stránka 25 / 16
Selén
40
Sodík
15
Sírany
15
T
etrachlóretén
40
Výkonnostná charakteristika sa vzťahuje na jednotlivé látky špecifikované pri 50 % z limitnej hodnoty v prílohe č.
1.
T
richlóretén
40
Výkonnostná charakteristika sa vzťahuje na jednotlivé látky špecifikované pri 50 % z limitnej hodnoty v prílohe č.
1.
Trihalometány
spolu
40
Výkonnostná charakteristika sa vzťahuje na jednotlivé látky špecifikované pri 25 % z limitnej hodnoty v prílohe č.
1.
Celkový organický
uhlík
30
Neistota merania by sa mala odhadnúť na úrovni 3 mg/l celkového obsahu organického uhlíka. Na špecifikáciu neistoty skúšobnej metódy sa používajú odporúčania podľa STN EN 1484 Analýza vody. Pokyny na stanovenie celkového organického uhlíka (TOC) a rozpusteného organického uhlíka (DOC)
(75
7510)
na stanovenie celkového obsahu organického uhlíka a rozpusteného organického uhlíka.
Zákal
30
7.Neistota merania by sa mala v súlade s STN EN ISO 7027-1 Kvalita vody. Stanovenie zákalu. Časť 1: Kvantitatívne metódy (ISO 7027-1: 2016) (75
7361)
alebo
inou
rovnocenntou
štandardnou
metódou
odhadovať
na úrovni 1,0 FNU (nefelometrické jednotky zákalu).
Urán
30
Vinylchlorid
50
Vysvetlivky: Neistota merania je nezáporný parameter, ktorý charakterizuje rozptyl kvantitatívnych hodnôt prisudzovaných
meranej
veličine založený na použitých informáciách. Kritérium výkonnosti pri meraní neistoty (k = 2) je percentuálny podiel limitnej
hodnot
y
,
ktorý je uvedený v tabuľke, alebo lepší. Neistota merania sa odhaduje na úrovni limitnej hodnoty, ak nie je uvedené
inak.
3. Súčet PFAS
Analyzujú sa tieto látky:
— kyselina perfluórobutánová (PFBA)
— kyselina perfluóropentánová (PFPA)
— kyselina perfluórohexánová (PFHxA)
— kyselina perfluóroheptánová (PFHpA)
— kyselina perfluórooktánová (PFOA)
— kyselina perfluórononánová (PFNA)
— kyselina perfluórodekánová (PFDA)
— kyselina perfluóroundekánová (PFUnDA)
— kyselina perfluórododekánová (PFDoDA)
Stránka 26 / 16
— kyselina perfluórotridekánová (PFTrDA)
— kyselina perfluórobutánsulfónová (PFBS)
— kyselina perfluóropentánsulfónová (PFPS)
— kyselina perfluórohexánsulfónová (PFHxS)
— kyselina perfluóroheptánsulfónová (PFHpS)
— kyselina perfluórooktánsulfónová (PFOS)
— kyselina perfluórononánsulfónová (PFNS)
— kyselina perfluórodekánsulfónová (PFDS)
— kyselina perfluóroundekánsulfónová
— kyselina perfluórododekánsulfónová
— kyselina perfluórotridekánsulfónová
Uvedené látky sa monitorujú, ak sa pri posúdení rizika a riadení rizika v súvislosti s plochami povodia pre miesta odberu vykonávaných v súlade s manažmentom rizík pre plochy povodia dospeje k záveru, že uvedené látky sú v rámci danej dodávky vody pravdepodobne prítomné.
Stránka 27 / 16
Príloha č. 8
k vyhláške č. .../2022 Z. z
POSTUP PRI ODBERE VZORIEK PITNEJ VODY V DOMOVÝCH ROZVODNÝCH SYSTÉMOCH NA ZISTENIE PRÍTOMNOSTI BAKTÉRIÍ RODU LEGIONELLA
Z hľadiska je monitorovanie legionel dôležité, ktoré môžu predstavovať potenciálne riziko legionelózy, ako napr. distribučné systémy teplej a studenej vody v budovách, súvisiace zariadenia, ako sú bazény a vírivky, stomatologické súpravy, klimatizačné jednotky a pod.
Vzorky vôd a ďalších matríc príbuzným vzorkám vody (napr. odberové tampóny z vodného prostredia, biofilmy, sedimenty) z rozvodných systémov sa odoberajú v miestach rizika šírenia baktérií rodu Legionella, v miestach reprezentatívnych pre systémové vystavenie tejto baktérii alebo v oboch týchto miestach.
Odbery sa všeobecne vykonávajú v súlade s STN EN ISO 19458 Kvalita vody. Odber vzoriek na mikrobiologickú analýzu a v súlade s STN EN 11731 Kvalita vody. Stanovenie Legionella (1,2). Výber miesta a spôsob odberu vzorky závisí od účelu odberu vzorky a technického zabezpečenia odberového miesta (je vhodné vopred preštudovať plány rozvodného systému).
Postup pri odbere vzoriek vôd
Miesta odberu vzoriek sa vyberajú po celej vodovodnej sieti a počet by mal byť úmerný počtu spojov alebo odbočiek v sieti. Odberové miesta sa zvolia tak, aby reprezentovali celý rozvodný systém (za minimum odberových miest sa považuje 20 % zo všetkých stúpačiek). Odber vzoriek sa vykonáva z koncových častí distribučného systému (vodovodné kohútiky, sprchové hlavice, a iné) a vzorkovacích ventilov, ktoré súčasťou vodovodného rozvodného systému. Počas odberov je potrebné sledovať skutočnosti, ktoré by mohli ovplyvňovať, prípadne podporovať prítomnosť legionel v rozvodnom systéme (prítomnosť kalu, teplota vody, stagnácia vody v systéme, prítomnosť povrchov podporujúcich tvorbu biofilmov).
Postup pri odbere vzoriek vôd zo zdravotníckych zariadení, prioritných priestorov a pri
epidemiologických šetreniach
Miesta odberu vzoriek sa vyberajú tak, aby reprezentovali celý rozvodný systém. Z pravidla ide o odber vzorky studenej vody na vstupe do budovy (prípadne najbližšie miesto k vstupu). Vzorky teplej vody sa odoberajú na najbližšom mieste k centrálnemu ohrevu, ďalej sa odoberajú vzorky teplej vody tesne pred jej opätovným vstupom do ohrevu (recirkulačná voda). Podľa požiadavky sa individuálne vykoná odber aj v priestoroch so zvýšeným rizikom vzniku nákazy (zvýšený pohyb imunokompromitovaných pacientov a najviac ohrozených skupín), ako napríklad operačné sály, vyšetrovne, rôzne oddelenia (JIS, ARO, hematológia, onkológia a iné), dialyzačné stredisko, pacientske izby a iné. Odber vzoriek sa vykonáva z koncových častí distribučného systému a vzorkovacích ventilov v pôvodnom stave a bez
Stránka 28 / 16
akýchkoľvek úprav (neodstraňujú sa prídavné zariadenia hadice, perlátory, hlavice, atď.). Medzi prioritné priestory radíme domovy sociálnych služieb, denné stacionáre, špecializované zariadenia, a iné. Pri odbere v teréne sa odporúča stanoviť teplota vody.
Vzorky vôd sa odoberajú do čistých sterilných sklenených vzorkovníc o objeme 0,5 - 1 litra. Vzorkovnica sa plní do 4/5 objemu. Uzávery vzorkovníc musia byť chránené pred znečistením/kontamináciou hliníkovou fóliou (alobalom).
Postup odberu tampónmi (stery)
Vzorky sterov indikujúcich prítomnosť biofilmov sa odoberajú z vodovodných kohútikov, vnútra sprchových hlavíc, vodných trysiek, príp. iných problematických častí. Stery z odberných miest sa vykonávajú podľa potreby (v prípade epidemiologického šetrenia) po dohode s laboratóriom vykonávajúcim mikrobiologickú analýzu. Vzorky sterov sa odoberajú sterilným odberovým tampónom, ktorým sa zotrie určitá plocha (približne 10 cm x 10 cm = 100 cm2). Odberový tampón sa vloží do skúmavky s vhodným zrieďovacím roztokom (3). Bavlnená časť tampónu sa úplne ponorí do skúmavky s riediacim roztokom.
Sedimenty a iné pevné materiály: 0,1 g do 10,0 g vzorky sa asepticky prenesie do skúmavky so zrieďovacím roztokom, ktorého objem v mililitroch je 9-násobkom hmotnosti materiálu v gramoch (4).
Odber vzoriek, doprava a skladovanie
Odber vzoriek, doprava a skladovanie sa vykonáva v súlade s STN EN ISO 19458 Kvalita vody. Vzorky sa nesmú vystaviť nepriaznivým teplotným podmienkam (napr. zmrznutiu alebo prehriatiu).
Stránka 29 / 16
Príloha č. 9
k vyhláške č. .../2022 Z. z
(osobitná príloha)
DOKLADOVANIE POUŽITÝCH MIKROBIOLOGICKÝCH, BIOLOGICKÝCH A ANALYTICKÝCH METÓD PRI ANALYZE PITNEJ VODY
Stránka 30 / 16
Príloha č. 10
k vyhláške č. .../2022 Z. z.
Ukazovateľ
Symbol
Jednotka
Limitná hodnota
Typ
limitnej hodnoty
Poznámky
Legionella species
Leg
KTJ/100 ml
100
MH
Limit ako medzná hodnota platí pre zdravotnícke, ubytovacie a sociálne zariadenia, pre teplú vodu dodávanú do spŕch umelých alebo prírodných kúpalísk, pre ostatné zariadenia platí ako doporučená hodnota.
Legionella species
Leg
KTJ/100 ml
0
NMH
Limit ako najvyššia medzná hodnota platí pre oddelenia nemocníc kde umiestení imunokompromitovaní pacienti, predovšetkým oddelenia transplantačné, nedonesenecké, anestezioresuscitačné, dialyzačné, onkologické, hematoonkologické, oddelenia pneumológie a ftizeológie oddelenia/kliniky hrudnikovej chirurgie a jednotky intenzívnej starostlivosti.
Kultivovateľné mikroorganizmy pri 36oC
KM36
KTJ/ml
200
MH
Escherichia coli
EC
KTJ/100 ml
0
NMH
Pseudomonas aeruginosa
PA
KTJ/100 ml
0
MH
Živé organizmy
ŽO
ŽO
0
jedince/ml
Na stanovenie je možné použiť aj mikroskopickú aj kultivačnú.
Farba
mg/l
20
MH
Celkový organický uhlík
TOC
mg/l
5,0
MH
Chemická spotreba kyslíka
manganistanom
CHSKMn
mg/l
3,0
5,0
MH
Voľný chlór
Cl2
mg/l
1,0
MH
Neplatí pre nárazovú dezinfekciu, pri ktorej je možné použiť aj vyššie dávky dezinfekčného prípravku za podmienky, že budú prijaté opatrenie, že takto ošetrená/upravená voda nebude použitá k ľudskej spotrebe.
Fosforečnany
PO43-
mg/l
3,5
MH
Oxid chloričitý
mg/l
0,8
MH
Neplatí pre nárazovú dezinfekciu, pri ktorej je možné použiť aj vyššie dávky dezinfekčného prípravku za podmienky, že budú prijaté opatrenie, že takto ošetrená upravená voda
Stránka 31 / 16
nebude použitá k ľudskej spotrebe.
Pach
Stupeň
1 a 2
MH
STN EN 1622
Reakcia vody
pH
6,0 – 9,5
MH
Zákal
FNU
5
MH
Železo
Fe
mg
5
MH
Vysvetlivky:
NMH - najvyššia medzná hodnota kvality teplej vody je hodnota zdravotne významného ukazovateľa kvality teplej vody, ktorej prekročenie vylučuje použitie teplej vody.
MH - medzná hodnota ukazovateľa kvality teplej vody je hodnota ukazovateľa kvality, ktorej prekročením stráca teplá voda vyhovujúcu kvalitu v ukazovateli, ktorého hodnota bola prekročená.
Stránka 32 / 16
Príloha č. 11
k vyhláške č. .../2022 Z.
z.
ZOZNAM PREBERANÝCH PRÁVNE ZÁVÄZNÝCH AKTOV EURÓPSKEJ
ÚNIE
Smernica Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2020/2184 zo 16. decembra 2020 o kvalite vody určenej na ľudskú spotrebu (Ú. v. EÚ L 435, 23.12.2020).