Porovnávacia analýza: Porovnanie legislatívnych opatrení pri ďalšom využívaní potravín po
dátume minimálnej trvanlivosti v krajinách V4 a Rakúsku
Česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (ďalej SZPI) je zodpovedná za
úradné kontroly fyzických a právnických osôb, ktoré uvádzajú na trh poľnohospodárske
výrobky, potraviny alebo suroviny na ich výrobu, alebo tabakové výrobky. Počas
potravinových kontrol inšpektori SZPI odoberajú vzorky z jednotlivých šarží výrobkov.
Každé vzorkovanie má vlastný záznam o vzorkovaní. Do laboratórií sa odovzdávajú vzorky
odobraté inšpektorom a analyzujú sa podľa zamerania inšpekcie. Okrem toho sa vykonávajú
analytické a senzorické analýzy a hodnotí sa správnosť štítkov a súlad s dátumom minimálnej
trvanlivosti.
Kontrolovaná osoba je oboznámená s výsledkami kontroly formou inšpekčného
protokolu. SZPI vedie evidenciu a podľa zákona č 500/2004 Zb. o Správnom poriadku v znení
neskorších predpisov môže s kontrolovanou osobou začať správne konanie o uložení pokuty až
do výšky 10 000 000 CZK (približne 382 850 EUR).
2.1.2. Charitatívny účel
2
Prevádzkovateľ potravinárskeho podniku s predajnou plochou väčšou ako 400 m je
povinný bezplatne poskytnúť neziskovej organizácii potraviny, ktoré nespĺňajú požiadavky
stanovené v zákone o potravinách a tabakových výrobkoch alebo v priamo uplatniteľnom predpise
Európskej únie upravujúcom požiadavky na potraviny, ale potraviny sú stále bezpečné na
konzumáciu. Neziskové organizácie bezplatne zhromažďujú, uskladňujú a distribuujú
potraviny humanitárnym alebo charitatívnym organizáciám poskytujúcim potravinovú
pomoc klientom sociálnych služieb, ktoré určí ministerstvo.
Potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti, ktoré nespĺňajú požiadavky stanovené
v zákone o potravinách a tabakových výrobkoch alebo v priamo uplatniteľnom predpise Európskej
únie upravujúcom požiadavky na potraviny, ale sú bezpečné na konzumáciu, môže
2
prevádzkovateľ potravinového podniku (s predajnou plochou do 400 m ) bezplatne
poskytnúť neziskovej organizácii, ktorá bezplatne zhromažďuje, uskladňuje a distribuuje
potraviny humanitárnym alebo charitatívnym organizáciám poskytujúcim potravinovú
pomoc klientom sociálnych služieb. Tieto organizácie určí ministerstvo rozhodnutím.
Potraviny určené pre klientov sociálnych služieb sú poskytované bezplatne.
Charitatívna organizácia môže jedlo po dátume minimálnej trvanlivosti používať až
po registrácii / úradnej kontrole. Regionálny úrad verejného zdravotníctva vykoná úradnú
kontrolu potravín po dátume minimálnej trvanlivosti pred využitím charitou.
Regionálne úrady verejného zdravotníctva a krajská veterinárna správa overujú
prítomnosť nebezpečných potravín alebo podozrivých výrobkov na území regiónu.
Kontrolovaná osoba je oboznámená s výsledkami kontroly formou inšpekčného protokolu.
9