Dôvodová správa
I.Všeobecná časť
Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov, predkladajú na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky poslanci Národnej rady Slovenskej republiky Marian Kotleba, Ján Mora, Martin Beluský a Stanislav Drobný.
Cieľom návrhu zákona je zabezpečenie jednoznačnej informovanosti spotrebiteľa o tom, že potravinový výrobok obsahuje suroviny z geneticky modifikovaných organizmov.
Geneticky modifikovaný organizmus je organizmus, ktorého genetický základ bol zmenený pomocou génových technológií.
V praxi sa zvyčajne vyberie úsek DNA (nositeľky genetickej informácie) z jedného organizmu a vloží do DNA organizmu iného. To je možné uskutočniť aj medzi nepríbuznými druhmi, je dokonca možný prenos DNA z rastlín do zvierat a naopak.
Od pestovania a chovu geneticky modifikovaných organizmov sa očakáva predovšetkým vyššia produkcia potravín, nižšie náklady pri ich výrobe a spracovaní a v niektorých prípadoch aj zlepšenie kvality potravín.
Mnohí vedci však upozorňujú na riziká ohľadom nepredvídateľnosti dôsledkov pri výrobe a konzumácií takýchto potravín. Môže nastať zvýšený výskyt rôznych chorôb u ľudí i zvierat, zvýšený výskyt alergií, rezistencia patogénov voči antibiotikám, ohrozenie prírodných ekosystémov a mnohé iné nežiadúce dôsledky.
Každá genetická modifikácia je svojím spôsobom jedinečná podľa materiálu, ktorý sa spája. Následne niektorá geneticky modifikovaná potravina môže byť neškodná iná naproti tomu vysoko riziková.
Spotrebiteľ by mal preto mať k dispozícii na prvý pohľad jasnú informáciu o prítomnosti geneticky upravovaných surovín v potravine.
Ostane potom na ňom aby sa rozhodol, či si konkrétnu potravinu kúpi aj s obsahom geneticky modifikovaných surovín alebo prednosť potravine získanej bez genetickej modifikácie.
Nie je v spoločenskom záujme aby sa potravina z geneticky modifikovaných surovín predávala v niektorých prípadoch len vďaka tomu, že sa výrobcovi podarilo danú informáciu pred spotrebiteľom skryť niekde v miniatúrnom texte o menej významných vlastnostiach výrobku.
Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi Slovenskej republiky,
medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná, ako aj s právom Európskej únie.
II. Osobitná časť
Čl. I
K bodu 1
Ustanovuje sa povinnosť uvádzať na obale, resp. etikete potravín informáciu o ich genetickej modifikácii minimálne rovnakou veľkosťou písma ako názov potraviny.
Čl. II
Navrhuje sa účinnosť návrhu zákona od 1. októbra 2019.