Dôvodová správa
A.Všeobecná časť
Návrh ktorým sa mení zákon č. 313/2009 Z. z. o vinohradníctve a vinárstve v znení neskorších predpisov predkladajú na rokovanie NR SR poslanci NR SR Radoslav Pavelka a Anna Zemanová.
Hlavným účelom prijatia návrhu zákona je odstrániť slovenským vinárom prekážky predaja burčiaka. Dôvodom klimatické zmeny, ktoré majú za následok skorší nástup slnečných a teplých dní, v dôsledku čoho hrozno dozrieva skôr.
Obmedzenie predaja burčiaku termínom od 15. augusta slovenským vinárom spôsobuje ťažkosti nielen v prípade, ak hrozno dozreje skôr, pretože je potrebné surovinu spracovať. Slovenských spracovateľov hrozna toto časové obmedzenie dostáva zároveň do pozície nekonkurencieschopného súťažiaceho subjektu na trhu, keďže v okolitých štátoch takéto obmedzenie buď nie je, alebo je časovo výhodnejšie. V Českej republike je nápoj s označením „burčák“ povolené predávať od 1. augusta. Keďže v Európskej únii je jednou zo základných slobôd voľný pohyb tovaru, predaj „burčiakov“ označených iným názvom než „burčiak“ z okolitých štátov na Slovensku zakázať a obmedziť nemôžeme.
Obmedzenie predaja burčiaka považujeme za neopodstatnené aj z dôvodu, že zákon povoľuje počas kvasenia burčiaka proces kvasenia zastaviť a opätovne ho uviesť do kvasenia a následne ponúkať spotrebiteľovi.
Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, zákonmi a ďalšími všeobecne záväznými právnymi predpismi, ako aj s medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná, ako aj s právom Európskej únie.
Návrh zákona nebude mať negatívny vplyv na verejné financie, nebude mať negatívne sociálne vplyvy ani negatívny vplyv na životné prostredie a informatizáciu spoločnosti. Návrh zákona bude mať pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie.
B. Osobitná časť
K Čl. I
V § 12 sa vypúšťa odsek 2, ktorým sa povoľoval predaj burčiaka len v termíne od 15. augusta do 31. decembra kalendárneho roka.
K Čl. II
Navrhuje sa účinnosť zákona od 1. januára 2019.