zástavbe komunálnej bytovej výstavby (KBV) vyprodukujú 84 472 až 126 707 ton odpadu z potravín ročne (31,2 až 46,8 kg ročne na obyvateľa žijúceho v KBV).Ďalší potravinový odpad produkujú domácnosti z individuálnej bytovej výstavby a tiež „biznis“ sektor: poľnohospodári, baliarne, prepravcovia a obchody.
Ak hovoríme o obchode, k nežiaducemu plytvaniu potravín u nás významne prispieva súčasná legislatíva, ktorá, na rozdiel od väčšiny členských krajín EÚ, zakazuje obchodníkom potraviny po uplynutí ich doby minimálnej trvanlivosti predávať (za stanovených podmienok) či darovať na charitu a musia ich povinne zlikvidovať. Pritom nehovoríme o potravinách označovaných „dátumom spotreby“ (DS), ktoré sú po jej uplynutí nevhodné na konzumáciu, ale výlučne o potravinách, ktoré majú na obale uvedený dátum minimálnej trvanlivosti (DMT) a ktoré sú aj dlho po uplynutí tohto dátumu, pri dodržaní skladovacích podmienok a neporušenom obale, bezpečné a vhodné na konzumáciu. Ide o pomerne početnú skupinu potravín, ako sú napríklad ryža, káva, mak, cukor, soľ, čokoláda, cestoviny, olej a mnoho ďalších. Ich povinná likvidácia po uplynutí DMT významne prispieva k množstvu produkovaného potravinového odpadu u nás.
K zvyšovaniu množstva potravinového odpadu na Slovensku prispieva aj negatívna komunikácia tejto problematiky smerom k verejnosti. Jej dôsledkom je to, že zákazníci nerozlišujú medzi potravinami označenými dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti, a tak sa automaticky zbavujú obidvoch skupín potravín.
Podľa údajov, ktoré predkladateľom poskytli členovia Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO, združuje 5 obchodných reťazcov) museli len členovia tohto združenia v roku 2014 zlikvidovať potraviny po uplynutí DMT v celkovej hodnote 5,062 mil. EUR v predajnej cene vrátane DPH. Prevažne pritom išlo o produkty ako múka, cestoviny, cukrovinky čokoládové a nečokoládové (bombóny, keksy, cukríky), či nápoje, zdraviu nezávadné.
Pri zohľadnení celkovej kapacity slovenského trhu a ďalších predajní a reťazcov je kvalifikovaným odhadom, že ročne na Slovensku musia byť zlikvidované zdraviu nezávadné potraviny v hodnote 20 až 30 miliónov eur, čo predstavuje značné ekologické, ekonomické a sociálne škody.
Boj proti plytvaniu s potravinami a snaha o ich využitie sa stáva prioritou Európskej komisie, ktorá vykonáva formálne aj neformálne opatrenia, aby súčasný nepriaznivý stav v oblasti plytvania s potravinami zvrátila. V rámci kampane „Stop Food Waste“ sa snaží ovplyvniť zákaznícke správanie tak, aby domácnosti obmedzili množstvo vyhodených potravín. Zároveň pripravuje legislatívne opatrenia, ktorými sa zruší povinné označovanie vybraných potravinových výrobkov DMT, čím sa predĺži doba ich konzumácie, a teda zníži množstvo potravinového odpadu.
Zdôrazňujeme, že kým potraviny po dátume spotreby (DS) sú považované za škodlivé pre zdravie a ich konzumácia je riziková, potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti (DMT) sú, pri dodržaní podmienok balenia a skladovania, na konzumáciu bezpečné. V tomto