SPRÁVA O POĽNOHOSPODÁRSTVE A POTRAVINÁRSTVE V SLOVENSKEJ REPUBLIKE ZA ROK 2012
(ZELENÁ SPRÁVA)
Obsah
1.Výkonnosť slovenskej ekonomiky a pozícia odvetvia pôdohospodárstva
a potravinárstva v hospodárstve SR ............................................................................. 1
2.Ekonomická výkonnosť poľnohospodárstva a potravinárstva SR ................................ 2
2.1 Poľnohospodárstvo ....................................................................................................... 2
-Pôda a vlastnícke vzťahy k pôde ..........................................................................10
-Poľnohospodárska prvovýroba a agropotravinársky trh ...................................... 12
-Cenový vývoj na agropotravinárskom trhu .........................................................14
-Vplyv poľnohospodárstva na kvalitu ovzdušia a emisie skleníkových plynov... 15
2.2 Potravinárstvo .............................................................................................................. 16
- Vývoj cien potravinárskych výrobkov ................................................................19
- Spotreba potravín ................................................................................................. 20
3. Rozvoj vidieka ............................................................................................................. 23
4. Regionálny rozvoj......................................................................................................... 25
5. Zahraničný obchod ...................................................................................................... 26
6. Výdavky rozpočtovej kapitoly MPRV SR .................................................................. 27
7. Ekonomika krajín Európskej únie ............................................................................... 29
8. Závery a odporúčania ..................................................................................................33
8.1 Závery .......................................................................................................................... 33
8.2 Odporúčania ................................................................................................................. 35
Prílohy č. 1 až 10