Poznámka pod čiarou k odkazu 8f znie:
„8f) Čl. 3 ods. 6 nariadenia (ES) č. 882/2004 v platnom znení.“.
5.Za § 12 sa vkladá § 12a, ktorý vrátane nadpisu znie:
„§ 12a
Povinnosti prevádzkovateľa
(1) Prevádzkovateľ, ktorého obrat z predaja potravín v predchádzajúcom kalendárnom roku dosiahol viac ako 10 miliónov eur, je povinný každoročne dvakrát, a to do 31. januára a 31. júla, informovať ministerstvo o údajoch predošlého kalendárneho polroka, a to o percentuálnom podiele každej z prvých piatich krajín pôvodu, ktoré sú najviac zastúpené podľa obratu na a)potravinách z celkovej ponuky predávaných potravín,
b)celkovom predaji v členení podľa jednotlivých výrobných odborov potravinárskeho priemyslu.
(2) Prevádzkovateľ podľa odseku 1 je povinný mať na každom vstupe do svojej prevádzkarne určenej pre konečného spotrebiteľa a tiež na svojom webovom sídle zverejnený zoznam podľa § 30a ods. 2; táto povinnosť platí odo dňa nasledujúceho po uplynutí 30 dní od doručenia zoznamu ministerstvom až do uplynutia 30 dní odo dňa doručenia nového zoznamu.“.
6.V § 20 ods. 9 sa za slovo „podľa“ vkladajú slová „odseku 12,“.
7.V § 20 sa vypúšťa odsek 10.
Doterajšie odseky 11 a 12 sa označujú ako odseky 10 a 11.
8.V § 20 ods. 11 sa slová „odseku 11“ nahrádzajú slovami „odseku 10“.
9.§ 20 sa dopĺňa odsekmi 12 až 16, ktoré znejú:
„(12) Orgán úradnej kontroly potravín je na základe výsledkov úradnej kontroly potravín pri zistení ohrozenia zdravia alebo života spotrebiteľa oprávnený nariadiť prevádzkovateľovi:
a)okamžité stiahnutie potraviny z trhu,12aa)
b)zničenie potraviny na jeho náklady,12aa)
c)znehodnotenie potraviny použitím chemických prostriedkov alebo mechanických prostriedkov, ktoré znemožňujú opätovné umiestenie takejto potraviny na trh,
d)oznámiť upozornenia na riziká nebezpečných potravín,
e)pozastavenie prevádzky alebo zatvorenie prevádzkarne, celkom alebo sčasti,12ab) ak nie je možné odstrániť zistené nedostatky bezodkladne, najmä pri:
1.uvádzaní na trh potravín po dátume spotreby,
2.zistení prítomnosti hlodavcov, vtákov alebo hmyzu v akomkoľvek štádiu vývoja, alebo príznakov ich prítomnosti,
3.nedodržiavaní podmienok skladovania potravín,
4.zistení potravín neznámeho pôvodu,
5.prebaľovaní potravín po skončení dátumu spotreby, po dátume minimálnej trvanlivosti, na zmenenie krajiny pôvodu alebo v neschválenej prevádzkarni.
(13) Ak orgán úradnej kontroly potravín nariadi zničenie potraviny podľa odseku 12 písm. b) môže prevádzkovateľovi zakázať jazdu vozidlom do splnenia nariadeného