§ 3Registrácia
(1)Prevádzkovateľom je fyzická osoba – podnikateľ alebo právnická osoba, ktorá vyrába tabakové výrobky alebo ich umiestňuje na trh. Prevádzkovateľ je povinný pred začatím činnosti oznámiť na účely registrácie príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe prevádzkareň, v ktorej vykonáva činnosť na akomkoľvek stupni výroby tabakových výrobkov alebo ich umiestňovania na trh.
(2)Prevádzkovateľ oznámi príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe
a)svoje identifikačné údaje, ak ide o fyzickú osobu – podnikateľa meno, priezvisko a identifikačné číslo osoby, ak ide o právnickú osobu - názov, sídlo a identifikačné číslo osoby,
b)identifikačné údaje o prevádzkarni,
c)prevádzkový čas,
d)každú zmenu činnosti prevádzkarne,
e)uzatvorenie prevádzky.
(3)O registrácii vydá Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo“) prevádzkovateľovi osvedčenie na výrobu tabakových výrobkov.
(4)Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ďalej len „štátna veterinárna a potravinová správa“) vedie zoznam registrovaných prevádzkarní.
§ 4
Výroba
(1)Prevádzkovateľ, ktorý vyrába tabakové výrobky zodpovedá za ich kvalitu.
(2)Prevádzkovateľ je povinný
a)používať na výrobu tabakových výrobkov povolené suroviny a zložky v určenom množstve,
b)používať v procese výroby pitnú vodu; inú vodu možno používať, ak sa zabezpečí, že nebudú kontaminované tabakové výrobky, suroviny a zložky,
c)viesť evidenciu o všetkých použitých zložkách tabakových výrobkov, polovýrobkoch a hotových výrobkoch,
d)používať také technologické zariadenia na výrobu tabakových výrobkov, ktoré negatívne neovplyvňujú vlastnosti tabakových výrobkov a zaručujú ich kvalitu počas celého výrobného cyklu,
e)overovať kvalitu výrobkov, zabezpečiť, aby vyrobené tabakové výrobky zodpovedali požiadavkám tohto zákona,
f)určiť pracovné postupy, miesta alebo operácie technologických procesov a zabezpečiť vedenie a prehodnocovanie primeraných bezpečnostných postupov na prípravu, spracúvanie, výrobu, balenie, skladovanie, prepravu a distribúciu tabakových výrobkov,
g)zabezpečiť, aby zamestnanec, ktorý prichádza priamo alebo nepriamo do styku s tabakovými výrobkami bol poučený a vyškolený v rozsahu primeranom pracovným činnostiam, ktoré vykonáva.