Požiadavky na kvalitu, uvádzanie na trh a skladovanie
(1)Konzumné zemiaky možno uvádzať na trh, len ak
a)zodpovedajú deklarovanej odrode, pestovateľskej oblasti a deklarovanej veľkosti podľa prílohy, tabuľka č. 2 a č. 3,
b)sú odrodovo jednotné a neobsahujú nečistoty nad rámec prípustných odchýliek podľa prílohy, tabuľka č. 3,
c)sú rovnakého pôvodu, kvality, vyfarbenia pokožky a vyfarbenia dužiny,
d)sú pevné, čisté, zdravé, celé, rastom nepopraskané a nedeformované, bez vonkajších a vnútorných poškodení zhoršujúcich ich celkový vzhľad, nepoškodené, nezelené, nenaklíčené a nezamrznuté,
e)sú bez nadmernej povrchovej vlhkosti a bez cudzej vône a chuti, bez hniloby, bez hnedých škvŕn vzniknutých teplom, bez šedých, modrých alebo čiernych škvŕn pod šupkou, bez chrastovitosti, dutosti a iných vnútorných chýb,
f)neobsahujú kvalitatívne nevyhovujúce konzumné zemiaky nad rámec prípustných odchýliek podľa prílohy, tabuľka č. 4.
(2)Požiadavky na zaradenie konzumných zemiakov podľa veľkosti sa nevzťahujú na dlhooválne odrody nepravidelného tvaru; konzumné zemiaky, ktoré presahujú najväčšiu povolenú veľkosť, možno uvádzať na trh len pod iným názvom a v balení, v ktorom rozdiel medzi najmenšou a najväčšou hľuzou nie je väčší ako 30 mm.
(3)Na trh možno uvádzať aj konzumné zemiaky skoré
a)s čiastočne chýbajúcou šupkou,
b)so zeleným sfarbením a svetlými ohraničenými miestami, ktoré nepresahujú jednu osminu povrchu a dajú sa pri čistení odstrániť,
c)s prasklinami, ak ich hĺbka nepresiahne 3,5 mm.
(4)Na trh možno uvádzať aj konzumné zemiaky neskoré
a)s čiastočne chýbajúcou šupkou,
b)so zeleným sfarbením a svetlými ohraničenými miestami, ktoré nepresahujú jednu osminu povrchu a dajú sa pri čistení odstrániť,
c)s prasklinami, pokiaľ ich hĺbka nepresiahne 5 mm,
d)s klíčkami, ak ich veľkosť nepresiahne 3 mm.
(5)Konzumné zemiaky skoré možno skladovať len v priestoroch chránených pred priamym slnečným žiarením a so zabezpečeným vetraním, aby sa zabránilo ich zapareniu a zvädnutiu.
(6)Konzumné zemiaky neskoré musia byť pred skladovaním a ďalšou manipuláciou osušené, so zacelenými poraneniami a možno ich skladovať len v chladných skladoch, v pivniciach alebo zemiakárňach so zabezpečením prirodzeného vetrania alebo umelého vetrania.
(7)Pred balením do obalov možno konzumné zemiaky neskoré upravovať praním alebo kefovaním.