1
Návrh
Vyhláška
Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky
z ……….. 2007,
ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 231/2005 Z. z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona č. 182/2005 Z. z. o vinohradníctve a vinárstve
Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky podľa § 14 ods. 5, § 15 ods. 8, § 22 ods. 3, § 27 ods. 8, § 28 ods. 3 a § 29 ods. 8 zákona č.182/2005 Z. z. o vinohradníctve a vinárstve v znení zákona č. .../2007 Z. z. ustanovuje:
Čl. I
Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 231/2005 Z. z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona č. 182/2005 Z. z. o vinohradníctve a vinárstve sa mení a dopĺňa takto:
1.Za § 1 sa vkladá § 1a, ktorý znie:
„§1a
Vedľajšie produkty
(1) Odstránenie vedľajších produktov vznikajúcich pri spracúvaní alebo výrobe vína alebo vinárskych produktov sa vykonáva
a)predajom,
b)destiláciou,
c)likvidáciou vo vinohrade,
d)iným preukázateľným spôsobom.
(2) O odstránení vedľajších produktov vznikajúcich pri spracúvaní alebo výrobe sa vedie evidencia podľa prílohy č. 2a a pri odstránení vedľajších produktov podľa odseku 1 písm. a) alebo písmena b) sa k evidencii priloží doklad preukazujúci, že došlo týmto spôsobom k odstráneniu vedľajších produktov.“.
2.§ 8 sa dopĺňa odsekom 8, ktorý znie:
„(8) Chemickou analýzou sa ustanovuje
a)skutočný obsah alkoholu,
b)celkový obsah alkoholu,
c)bezcukorný extrakt,
d)redukujúce sacharidy,
e)kyselina siričitá voľná,
f)kyselina siričitá celková,
g)prchavé kyseliny,
2
h)celková kyslosť,
i)pretlak oxidu uhličitého, ak ide o šumivé vína.“.
3. V § 13 sa za odsek 4 vkladá nový odsek 5, ktorý znie:
„(5) Označiť biele víno slovom „reserve“ možno, ak víno ležalo najmenej jeden mesiac na kvasniciach, tri mesiace zrelo v drevenom sude, šesť mesiacov vo fľaši a uvádzané na trh je najskôr po 18 mesiacoch od dátumu zberu. Označiť červené víno slovom „reserve“ možno, ak hrozno bolo aspoň 21 dní nakvášané, víno aspoň šesť mesiacov zrelo v drevenom sude a šesť mesiacov vo fľaši a uvádzané na trh je najskôr po 24 mesiacoch od dátumu zberu.“
Doterajšie odseky 5 až 8 sa označujú ako odseky 6 až 9.
4. V § 13 ods. 8 sa slovo „SO2” nahrádza slovami „oxid siričitý”.
5.Za prílohu č. 2 sa vkladá príloha č. 2a, ktorá znie:
Príloha č. 2a
k vyhláške č. 231/2005 Z. z.
VZOR
Evidencia vedľajších produktov a nakladania s nimi
Mesiac: *
Rok:
Spôsob likvidácie
predaj
destilácia
vo vinohrade
inak
litrov/kg
litrov/kg
litrov/kg
litrov/kg
litrov/kg
Zásoba na začiatku mesiaca
Získané množstvo v mesiaci
Zlikvidované množstvo
Zásoba na konci mesiaca
*Za každý mesiac sa vedie samostatný formulár.
Dátum: Podpis osoby zodpovednej za vedenie evidencie: “.
3
6.V prílohe č. 13 sa slová „0,75 l“ nahrádzajú slovami „0,75 hl“.
7.V prílohe č. 14 sa v názve prílohy slová v zátvorke „v litroch“ nahrádzajú slovami „v hektolitroch“ a pod slová „k 31.7.“ sa vkladajú slová „k 30.11.“ spolu s bodkami.
4
8.Príloha č. 19 znie:
Príloha č. 19
k vyhláške č. 231/2005 Z. z.
POŽIADAVKY NA FYZIKÁLNE A CHEMICKÉ VLASTNOSTI VINÁRSKYCH PRODUKTOV
AKOSTNÉ VÍNO S PRÍVLASTKOM
slamové víno
ľadové víno
cibébový výber
hrozienkový výber
bobuľový výber
výber z hrozna
neskorý zber
kabinetné
Ukazovateľ
biele, ružové
červené
biele, ružové
červené
biele, ružové
červené
biele, ružové
červené
biele, ružové
červené
biele, ružové
červené
biele, ružové
červené
biele, ružové
červené
Alkohol v obj. % skutočný najmenej
8,0
8,0
8,0
8,0
8,0
8,0
8,0
8,0
8,0
8,0
9,5
9,5
9,5
9,5
9,5
9,5
Obsah cukru v g/l najviac
podľa označenia vína
AKOSTNÉ VÍNO
STOLOVÉ VÍNO
OBLASTNÉ VÍNO
AROMATIZOVANÉ VÍNO
LIKÉROVÉ VÍNO
Ukazovateľ
biele, ružové
červené
biele, ružové
červené
biele, ružové
červené
biele, ružové
červené
biele, ružové
červené
Alkohol v obj. %
skutočný najmenej
9,5
9,5
8,5
8,5
8,5
8,5
15,0
15,0
15,0
15,0
celkový najviac
15,0
15,0
15,0
15,0
22,0
22,0
Obsah cukru v g/l najviac
podľa označenia vína
35
35
35
35
podľa označenia vína
Bezcukorný extrakt v g/l najmenej
16,0
18,0
15,0
17,0
15,0
17,0
17,0
17,0
5
VÍNO S PRETLAKOM OXIDU UHLIČITÉHO
ŠUMIVÉ
AKOSTNÉ ŠUMIVÉ
AKOSTNÉ ŠUMIVÉ V.O.V.P. A PESTOVATEĽSKÝ SEKT
AROMATICKÉ ŠUMIVÉ A AKOSTNÉ AROMATICKÉ ŠUMIVÉ
PERLIVÉ
SÝTENÉ
Ukazovateľ
biele, ružové
červené
biele, ružové
červené
biele, ružové
červené
biele, ružové
biele, ružové
červené
biele, ružové
červené
alkohol v obj. % skutočný najmenej
8,5
8,5
10,0
10,0
10,0
10,0
6,0
9,5
9,5
8,5
8,5
Obsah cukru v g/l najviac
podľa označenia vína
Bezcukorný extrakt v g/l najmenej
15,0
17,0
16,0
18,0
16,0
18,0
16,0
15,0
17,0
15,0
17,0”
6
Čl. II
Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. júna 2007.