NÁRODNÁ RADA SLOVENSKEJ REPUBLIKY
IV. volebné obdobie
(Návrh)
ZÁKON
z ...........2006,
ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 152/1995 Z. z. o potravinách
v znení neskorších predpisov
Národná rada Slovenskej republiky sa uzniesla na tomto zákone :
Čl. I
Zákon č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov sa mení a dopĺňa takto :
1.V § 19 ods. 8 písmeno c) znie :
,,c) podávajú obvodnému úradu11) podnety na zrušenie živnostenského oprávnenia alebo pozastavenie prevádzkovania živnosti, ak sa zistili nedostatky podľa písmena a) viac ako tri krát v priebehu jedného kalendárneho roka,“
2. V § 20 ods. 1 písm. e) znie:
„e) na základe zistení pri výkone kontroly ukladať opatrenia podľa § 19 ods. 1 písm. a) e) a opatrenia podľa osobitného predpisu12a) na mieste. Na ukladanie týchto opatrení sa nevzťahuje všeobecný predpis o správnom konaní.“.
Poznámka pod čiarou k odkazu 12a znie:
12a) Čl. 54 ods. 2 písm. b) d) a h) nariadenia Európskeho parlamentu a Rady č. 882/2004 (Úv L 165, 30.04.2004).“.
3. V § 28 odsek 1 prvá veta znie :
„(1) Prevádzkovateľovi uloží orgán potravinového dozoru pokutu do 1 000 000 Sk, ak v rozpore s týmto zákonom, potravinovým kódexom alebo právnymi aktmi Európskych spoločenstiev a Európskej únie“
4. V § 28 odsek 2 prvá veta znie :
,,(2) Prevádzkovateľovi uloží orgán potravinového dozoru pokutu do 30 000 000 Sk, ak v rozpore s týmto zákonom, potravinovým kódexom alebo právnymi aktmi Európskych spoločenstiev a Európskej únie“
5. § 28 odsek 3 znie :
,,(3) Prevádzkovateľovi uloží orgán potravinového dozoru pokutu do 50 000 000 Sk, ak v rozpore s týmto zákonom, potravinovým kódexom alebo právnymi aktmi Európskych spoločenstiev a Európskej únie
a)vyrába, uvádza do obehu potraviny, ktoré nie bezpečné, zdraviu škodlivé a nevhodné na ľudský konzum, skazené, vzbudzujúce odpor alebo inak poškodené, znečistené alebo chemicky alebo mikrobiologicky porušené,
b)používa zložky potravín, ktoré nie sú bezpečné a vhodné na ľudský konzum,
c)nezabezpečuje výrobu potravín a ich uvádzanie do obehu hygienickým spôsobom,
d)používa technológie, ktoré nezodpovedajú zdravotným a hygienickým požiadavkám,
e)vyrába a uvádza do obehu potraviny po uplynutí dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti,
f)opakovane porušuje hygienické predpisy.“.
Čl. II.
Tento zákon nadobúda účinnosť 1. decembra 2006.