51.V § 28 odseky 1 až 3 znejú:
„(1) Prevádzkovateľovi môže orgán potravinového dozoru uložiť pokutu do 1 000 000 Sk, ak v rozpore s týmto zákonom, potravinovým kódexom a osobitnými predpismi1f)
a) vyrába, uvádza do obehu potraviny nedostatočne označené, pričom označenie nie je zrozumiteľné pre spotrebiteľa,
b) uvádza do obehu potraviny, ktorým sa pripisujú iné vlastnosti než výrobok má,
c) uvádza do obehu nedostatočne zabalené potraviny,
d) nevedie záznamy o dodávateľoch a odberateľoch v záujme vysledovateľnosti potravín,
e) porušuje zákaz klamlivého označenia alebo klamlivej reklamy potravín,
f) používa zložky potravín, ktoré nezodpovedajú kvalitatívnym požiadavkám,
g) porušuje zásady osobnej hygieny,
h) nezabezpečuje školenie zamestnancov,
i) umiestňuje na trh potraviny s nepovolenými alebo zakázanými zložkami.
(2) Prevádzkovateľovi môže orgán potravinového dozoru uložiť pokutu do 30 000 000 Sk, ak v rozpore s týmto zákonom, potravinovým kódexom a osobitnými predpismi1f)
a)vyrába, uvádza do obehu geneticky modifikované potraviny neoznačené v súlade s osobitnými predpismi24a),
b)používa nepovolené prídavné látky do potravín, nepovolené arómy a technologické pomocné látky,
c)nezabezpečí registráciu svojej prevádzky podľa § 6 orgánom potravinového dozoru,
d)nezabezpečuje zdravotné prehliadky zamestnancov,
e)vyrába, uvádza do obehu klamlivo označené potraviny alebo ponúkané na spotrebu klamlivým spôsobom,
f)používa označenie pôvodu a zemepisné označenie podľa § 9a a označenie špecifického charakteru.
(3) Prevádzkovateľovi môže orgán potravinového dozoru uložiť pokutu do 50 000 000 Sk, ak v rozpore s týmto zákonom, potravinovým kódexom a osobitnými predpismi1f)
a)vyrába, uvádza do obehu potraviny, ktoré nie sú bezpečné, sú zdraviu škodlivé a nevhodné na ľudský konzum, skazené, vzbudzujúce odpor alebo inak poškodené, znečistené alebo chemicky alebo mikrobiologicky porušené,
b)používa zložky potravín, ktoré nie sú bezpečné a vhodné na ľudský konzum,
c)nezabezpečuje výrobu potravín a ich uvádzanie do obehu hygienickým spôsobom,
d)používa technológie, ktoré nezodpovedajú zdravotným a hygienickým požiadavkám,
e)vyrába a uvádza do obehu potraviny po uplynutí dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti,
f)vyrába, uvádza do obehu potraviny bez označenia ich alergénových zložiek,
g)vyrába, uvádza do obehu potraviny neznámeho pôvodu,
h)používa vodu, ktorá nie je v súlade s osobitnými predpismi,
i)vyrába, uvádza do obehu potraviny neschválené orgánom na ochranu zdravia [(§ 6 ods. 3 písm. b) bod 1 a 2],
j)vyrába, uvádza do obehu neschválené geneticky modifikované potraviny [(§ 6 ods. 3 písm. c) bod 3],
k)sťažuje alebo marí výkon potravinového dozoru tým, že zamestnancom orgánu úradnej kontroly bráni vykonávať činnosti uvedené v § 18 až 20 alebo v určenej lehote nevykoná nimi uložené opatrenia, alebo nedodržiava záväzné pokyny orgánov úradnej kontroly, nezabezpečí stiahnutie potravín, ktoré nevyhovujú tomuto zákonu,