Patrick Linhart: „Potravinový semafor dostal zelenú.“ Vytlačiť stránku / Print page

28. 1. 2021 17:30

Bratislava 28. januára (Kancelária NR SR)

Dnes parlament SR schválil prvý digitalizovaný a plne presonalizovaný Potravinoivý Semafor. Potravinový Semafor dokáže na základe vlastného nastavenia spotrebiteľom v pár sekundách totiž vyhodnotiť, či je produkt pre daného spotrebiteľa vhodný, alebo nie, a to na základe vlastných nastaviteľných kritérií pomocou mobilnej aplikácie, ktorú je povinné Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka zaviesť 1.1.2022.

 

Tento návrh zákona o potravinách rieši zavedenie centrálneho štátneho registra potravín a prvý digitálny potravinový semafor. V skutočnosti ide o zámer prenesenia tlačených informácií o produkte do digitálnej podoby a ich doplnenie o informácie, ku ktorým doteraz nemal spotrebiteľ prístup.

Informácie, ktoré sú zobrazené na obaloch budú prehľadne centralizované v jednom digitálnom registri potravín. „Keďže neexistuje žiadna spoločná databáza, iba databázy produktov jednotlivých výrobcov, veľkoobchodov a obchodných reťazcov, ktoré nie sú prístupné pre bežného spotrebiteľa, účelom novely zákona bude takúto databázu založiť. Databáza sa bude volať Register Potravín pre Potravinový Semafor“, spresnil poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Patrick Linhart.

Centrálny štátny register potravín bude po novom pomáhať nákupcom rýchlo vyhľadávať vhodné produkty, pomáhať konečným zákazníkom sa orientovať pri nákupe potravín, pomáhať slovenským výrobcom presadiť sa v konkurenčnom boji a v neposlednom rade medzirezortne viesť štatistiky rôznych potravinových produktov.

Poslanec Linhart zároveň v rozprave sľúbil rozšíriť potravinový semafor aj do školských stravovacích zariadení a nemocníc ďalšou pripravovanou novelou. „Potravinový Semafor dokáže na základe vlastného nastavenia spotrebiteľom v rýchlosti vyhodnotiť, či je produkt pre daného spotrebiteľa vhodný, alebo nie. Spotrebiteľ si nastaví v aplikácii sám, či je alergik, či vyhľadáva iba lokálne, slovenské, testované, non-gmo, či zdravé potraviny s menším množstvom tuku, cukru, soli a takzvaných é-čok“, vysvetľuje Linhart.

„Až u 70% testovaných potravín nekorešpondovalo to, čo sa uvádzalo na obale so skutočnosťou. Po odhaľovaní ďalších podvodov ako napríklad falšovanie pôvodu hydiny, ovocia a zeleniny, som pochopil, že pre ochranu spotrebiteľa je potrebné zaviesť systém, ktorý odlíši podvodných výrobcov a dodávateľov od tých poctivých. Ten systém sa dnes volá Potravinový Semafor“, dodal poslanec v závere.

 

Deň v parlamente

<- ->