Hodina otázok Vytlačiť stránku / Print page

Otázka od: Vladimír Sloboda

Stav otázky: zodpovedaná
Dátum zadania 19. 10. 2016 
Zadávateľ Vladimír Sloboda 
Otázka Vážený pán minister, Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v septembri v rámci "stop tatarákom" upozornil reštaurácie v Bratislave, že začne dôsledne dohliadať na uplatňovanie vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR 533/2007, ktorá zakazuje predaj tepelne neupraveného mäsa v reštauráciách. Vyhláška platí od roku 2007 a za tých 9 rokov, počas ktorých Úrad verejného zdravotníctva prehliadal podávanie tepelne neupraveného mäsa, najmä známych tatarákov, sa nevyskytli žiadne problémy, ktoré by súviseli s tým, že ich reštaurácie predávajú. Plánujete úpravy tejto vyhlášky, ktoré v niektorých častiach až nezmyselne striktne obmedzujú fungovanie stravovacích zariadení? 
Adresát minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker 
Dátum odpovede 20. 10. 2016 
Zodpovedal minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker 
Odpoveď Ďakujem pekne. Vážený pán poslanec, Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky neorganizoval žiadnu špecifickú akciu s názvom Stop tatarákom! ani neupozorňoval samotné reštaurácie v Bratislave, že začne dôsledne dohliadať na uplatňovanie vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 533/2007, ktorá zakazuje predaj tepelne neupraveného mäsa v reštauráciách. Je však potrebné upozorniť na všetky, či už potenciálne, alebo zásadné zdravotné riziká, a zamedziť jeho vzniku a uplatňovať ochranu zdravia na všetkých úrovniach verejného zdravotníctva. Orgány verejného zdravotníctva sa snažia najmä preventívnou činnosťou pôsobiť na prevádzkovateľov, až pri opakovanom nedodržiavaní legislatívy, pristupovať k sankciám. Práve z dôvodu existujúcich potenciálnych, mikrobiologických a parazitárnych rizík surového mäsa je jedným z hlavných preventívnych opatrení v praxi a pri zavedení kritérií v rámci správnej výrobnej praxe pri výrobe, manipulácii a podávaní pokrmov, požiadavka zabrániť tzv. krížovej kontaminácii. Pokiaľ berieme do úvahy zdravotné riziká z konzumácie tepelne nespracovaného mäsa, tak nemožno úplne hovoriť o striktnom až nezmyselnom preventívnom opatrení z pohľadu ochrany zdravia obyvateľov, ktoré ustanovuje táto vyhláška. Niektoré konkrétne riziká vyplývajúce z konzumácie tepelne nespracovaného mäsa sú uverejnené aj na webovej stránke Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Napriek všetkým týmto uvedeným skutočnostiam sa Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky a Úrad verejného zdravotníctva nebránia otvoreniu konštruktívnej diskusii k tejto problematike, ktorej výsledkom by bolo nájsť vhodný model aplikovateľný do praxe, avšak pri zachovaní čo najvyššej možnej ochrany zdravia. Ďakujem veľmi pekne.  
Doplňujúca otázka  
Doplňujúca odpoveď  

Deň v parlamente

<- ->
Kalendár zobrazí hodinu otázok pre daný deň.